"בית הספר הדרמטי" ו"בימת השחקנים" – טיפוח דור צעיר של שחקנים

השחקנים ימימה פטובסקי (מילוא)  ואברהם בן יוסף בהצגה 'אנטיגונה' בתאטרון הקאמרי, דצמבר 1946. מתוך אתר ישראל הנגלית לעין, יד יצחק בן-צבי

בנוסף לדאגה לפיתוח האישי-מקצועי של השחקנים, ולמרות הדוחק התקציבי, בקשה הנהלת תיאטרון הקאמרי להרחיב גם את תחומי פעילותו של התיאטרון ולכוונו מבחינה ארגונית למחוזות חדשים לטובת "הקאמרי" בפרט ואמנות התיאטרון בכלל. ב-1950 יזמו יוסף מילוא ורעייתו ימימה את הקמתו של בית ספר הדרמטי שליד התיאטרון הקאמרי מתוך "הצורך הדוחק בחינוך שחקנים וכוחות צעירים לבמה העברית בכל ענפיה וכן מדריכים ללהקות החובבים השונות בארץ…" (בית הספר לאומנויות דרמטיות)

בחודש אוקטובר 1952 אישר שר החינוך בן-ציון דינבורג (דינור) להעניק תמיכה כספית לבית הספר (אישור שר החינוך).  בית הספר תוכנן במתכונת תלת-שנתית ובראשו הועמדה מועצה ציבורית שהפעילה מערך תרומות. בין סגל המורים נמנו אמנים ויוצרים ידועים מתחומי תרבות שונים כנועה אשכול, יונתן רטוש, לאה גולדברג, רפאל קלצ'קין ועוד. בית הספר פעל תחת ניהולה של ימימה מילוא עד שנת 1954, ואז נסגר בשל חוסר תקציב להמשך הפעלתו.

אורנה פורת (מימין וזלמן לביוש בהצגת "הקאמרי" "חתונת הדמים", 1970. צלם: פריץ כהן, לע"מ

המאמצים להרחיב את תחומי פעילותו של "הקאמרי" לאוכלוסיות נוספות ומגוונות יותר, נמשכו גם בשנים הבאות: בשנת 1965 יזמה שחקנית "הקאמרי" אורנה פורת את הקמת "התיאטרון לילדים שליד הקאמרי". נשיא המדינה, זלמן שזר ראה את הרעיון באור חיובי ואף הביע את נכונותו להירתם למפעל גיוס הכספים לטובת התיאטרון. אורנה פורת הודתה לו על נכונותו (אורנה פורת מודה לנשיא). התיאטרון פעל עד שנת 1970 ונסגר עקב החלטת משרד החינוך והתרבות להקים תיאטרון ממלכתי לילדים ולנוער. תיאטרון זה פועל עד היום ונושא את שמה של  אורנה פורת שעמדה בראשו וניהלה אותו עד למותה.

 

 

באותה שנה נעשה ניסיון נוסף לייצור במה תיאטרלית מתקדמת וחדשנית יותר שתיתן ביטוי לשחקנים צעירים: קבוצה קטנה של פורשים מתיאטרון הבימה ומתיאטרון הקאמרי בראשות עודד קוטלר הקימו את "בימת השחקנים". שלוש שנים מאוחר יותר, בשנת 1968 הועלה, בעידוד עיריית ירושלים, רעיון לשלב את "בימת השחקנים" עם תיאטרון החאן הירושלמי ולהניח בכך תשתית לתיאטרון ירושלים העומד לקום. אלא שתכנית זו נותרה בגדר רעיון בלבד, ועוד באותה שנה שולבה "בימת השחקנים" כחטיבה בתיאטרון הקאמרי ‏‏(שילוב במת השחקנים בקאמרי). במסגרת זו, ובמקביל לפעילותו של "התיאטרון לילדים שליד הקאמרי", ביקש קוטלר את תמיכת משרד החינוך בתחזוקת ה"מועדון לדור צעיר ליד 'בימת השחקנים' " – גוף שפעל בבתי הספר התיכוניים וקיים הרצאות ומפגשי תלמידים עם אנשי תיאטרון (בקשת תמיכה במועדון לדור הצעיר).

 

 

 

חילוקי דעות אמנותיים וכן קשיים כלכליים גדולים הביאו תוך שנה לסגירת "בימת השחקנים" ובתחילת שנת 1970 עברו שחקניה, ועודד קוטלר בראשם לחיפה והשתלבו בתיאטרון חיפה שהקים וניהל יוסף מילוא, מייסד תיאטרון הקאמרי.

 

 

 

 

 

 

לפרק הבא: שחקנים כמתיישבים – הצעה להקמת כפר אמנים עבור שחקני "הקאמרי" ועובדיו, 1955