בהתכתבות עם שר החוץ אבא אבן בניו-יורק לפני ובמהלך מלחמת יום הכיפורים, 18.10.1972-1.10.1973

פרוץ מלחמת יום הכיפורים ב-6 באוקטובר 1973, מצא את שר החוץ אבא אבן בניו יורק בראש משלחת ישראל לעצרת הכללית של האו"ם. לכאורה היה זה מצב אידיאלי עבור ממשלת ישראל. שר החוץ יכול היה לעמוד בראש פעולותיה של משלחת ישראל לאו"ם בדיונים על הפסקת האש במועצת הביטחון של האו"ם, ולנהל מקרוב את המגעים עם הממשל האמריקני להשגת אספקה צבאית לצה"ל. אולם בפועל היה השר אבן ממודר במידה רבה. הפעולות מול מזכיר המדינה האמריקני הנרי קיסינג'ר בעניינים האלו התנהלו בניצוחה של שגרירות ישראל בוושינגטון בראשותו של השגריר שמחה דיניץ והציר המדיני מרדכי שלו.

למרות זאת ישנה חשיבות לפעולותיו של אבן שמתועדות בתיקים המוצגים להלן. תיק אחד מכיל את חילופי המברקים בין שר החוץ ועוזריו הבכירים בניו יורק, לבין לשכת ראש הממשלה, מנכ"ל משרד החוץ והשגריר דיניץ. בתיק רישום מפורט ודיווח על שיחה שקיים אבן עם מזכיר המדינה האמריקני קיסינג'ר ב-4 באוקטובר. בשיחה מועלים שלל נושאים אולם לא מוזכר כלל המצב המתוח בגבולות ישראל והאפשרות לפרוץ מלחמה – שכזכור פרצה רק יומיים לאחר מכן. בהמשך עוסקים המסמכים בתיק בעיקר בדיונים באו"ם בנוגע להפסקת האש, ובמאמצי של ישראל לדחות כל האפשר החלטה כזו לפני שצה"ל יצליח לשנות את המצב בחזיתות לטובתה של ישראל. חלק מהמברקים מוצגים כאן לראשונה. (ראו תיק: השר אבא אבן – ארה"ב, חצ-6857/5).

בתיק נוסף שמובא בפרסום נמצא רק מכתב של אבן לראש הממשלה גולדה מאיר, ובו דיווח שר החוץ על שיחה בארבע עיניים שקיים עם קיסינג'ר בסיום השיחה ב-4 באוקטובר המתוארת לעיל. מסתבר שגם בה לא מוזכר כלל העניין הביטחוני אלא חוסר הנחת של מזכיר המדינה מ"מסמך גלילי" שפורסם באותה העת, ובו עמדותיה המדיניות של מפלגת העבודה לקראת הבחירות לכנסת. (ראו את מכתב אבן לגולדה מאיר בתיק א-7049/35)

שר החוץ אבא אבן נושא דברים במושב של מועצת הביטחון של האו"ם בדיון בעניין הפסקת האש, 8 באוקטובר 1973. צילם: יוטקה נגטה, ארכיון האו"ם