ד.1 | הדרדרות המצב באתיופיה ובסודן, פעילותו של ג'רי וויבר
זמן קצר לפני שעזב את תפקידו נפגש השר מרדכי בן-פורת עם קבוצת פעילים עולים, ושמע מהם על מקרים קשים של סבל בדרך מאתיופיה לסודן. עוד סיפרו לו שלמרות הקשיים נמשך זרם היהודים היוצאים מאתיופיה. בפגישה הציג זימנה ברהני פתרונות אפשריים, בהם שמירה על בני הקהילה שבדרכים או מתן שוחד לקבוצות השודדים (תעודה 47). גם בסודן היה המצב קשה, כפי שסיפר אפרים הלוי בישיבת הממשלה ב-1 באפריל 1984. הלוי הסביר שהמצב בסודן מסוכן בשל המתיחות הפנימית. ההתעניינות הבינלאומית, ההולכת וגוברת על רקע דיווחים קשים ממחנות הפליטים, מקשה על המבצעים הסודיים (תעודה 48 ).
ברקע לדבריו עמדו ההתדרדרות במצב המשטר בסודן והשפעת המלחמה נגד המורדים בדרום. החל מסתיו 1983, אימץ נומיירי מדיניות של אסלאמיזציה, שגרמה לקשיים כלכליים רבים, לתסיסה נגדו ולתלות מוחלטת של סודן בארצות הברית לצורך סיוע כלכלי ומזון. התנאים במחנות הפליטים הפכו קשים יותר ויותר. מחסור חריף במזון, במים נקיים ובאהלים הורגש במיוחד במחנה הגדול באום רקובה. עם התגברות זרם הפליטים במחנות בסודן, היה מספר היהודים הבאים מאתיופיה כה גדול שהמבצעים במתכונת שהייתה נהוגה עד אז לא אפשרו למוסד להוציאם בתוך זמן סביר. נדרש פתרון רדיקלי יותר.
בקיץ 1984 ביקר אפרים הלוי בסודן. על בסיס דיווחו מסר המוסד בראשית יולי סקירה לראש הממשלה שמיר. הדוח תיאר את ההידרדרות במצב היהודים במחנות ואת תמותת התינוקות בהם. עוד נכתב בדוח על יציאתו של הלוי לארצות הברית כדי לנסות להפעיל את הקהילה היהודית, שתלחץ על הממשל, כדי שזה בתורו ילחץ על השלטונות בסודן. הועלתה גם האפשרות להציע לנומיירי כסף כדי שיסכים לעלייה. הלוי השתתף במספר מפגשים בארצות הברית בהם דנו באפשרות לקיים מבצע הצלה ימי או אווירי בסודן (תעודה 50).
פעילותו של הלוי הצטלבה עם מאמציו של ג'רי וויבר (Jerry Weaver), מתאם הממשל האמריקני לענייני פליטים בסודן מאז 1982. וויבר, שחקן כדורגל בעברו וטיפוס צבעוני והרפתקן, היה מרצה למדעי המדינה באקדמיה, שהצטרף למחלקת המדינה ב-1977. באפריל 1984, בתחילת עונת הגשמים שהקשתה מאד על התחבורה, ביקר באום רקובה וראה את הסבל הרב של יהודי אתיופיה במחנה. על פי תיאורו, המופיע כפרק בספר זיכרונותיו של הווארד לנהוף ( Black Jews, Jews and Other Heroes) הזדעזע וויבר מהמצב, קנה מזון ותרופות ושכר בעצמו משאיות שהצליחו לפלס את דרכן לאום רקובה. נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR) שהיתה אחראית למחנות, כשלה בטיפול במשבר. וויבר וגורמים שונים במחלקת המדינה, ביניהם יוג'ין דאגלס מהמשרד לענייני פליטים ועוזרו ריצ'ארד קריגר ופרינסטון לימן, מהאחראיים לנושא אפריקה (ראו בפרק 3), ביקשו למצוא פתרון. לפי וויבר, בראשית אוגוסט 1984 הוקמה קבוצת עבודה מצומצמת בהנהגתו של לימן שיועדה לנהל מגעים עם הישראלים ועם השלטונות בסודן. באותו זמן השתתף הלוי בפגישה עם ראש הממשלה שמיר ומסר לו שבסודן נמצאים 10,000 יהודים מאתיופיה: נעשים מאמצים להחיש סיוע רפואי באמצעות הארגון הבינלאומי להגירה (ICM) ומצפים לתוצאות של מפגש אמריקאי-סודני בנושא. בישיבה הביע שמיר תמיכה בתכנית מבצעית אווירית, שתיעצר רק אם תהיה התקדמות בשיחות בין האמריקאים לסודנים (תעודה 51). לפי דיווח נוסף מ-31 באוגוסט ביקשו האמריקאים שכל עוד הם לוחצים לפגישה עם הסודנים לא תעסוק ישראל בפינוי אווירי ולכן אישר ראש הממשלה להמשיך בפעילות להבאת בני הקהילה במספרים קטנים:
בראשית ספטמבר 1984 הלך וגבר זרם הפליטים מאתיופיה ומאות אלפי פליטים נוספים הגיעו למחנות בסודן, ביניהם גם יהודים. וויבר הגה תכנית שתהיה מהירה יותר ומסוכנת פחות ממבצעי העלייה עד כה, שעיקרה פינוי המוני של היהודים ממחנות הפליטים. הוא קיים קשרים הדוקים עם בכירים בממשל הסודני ואלה סייעו לו לקדם את מבצע ההצלה. לפי וויבר, כמה ימים לאחר שהציג את הרעיון לאחראי הסודני על נושא הפליטים, נפגש השגריר האמריקאי בחרטום יום הוראן (Hume Horan) עם הגנרל א-טייב, סגנו של נומיירי וראש שירותי הביטחון. השגריר הציע עזרה בכסף ובמזון וגם בפינוי חלק מהיהודים שבמחנות. א-טייב הציב תנאי: אנשיו יפקחו על פינוי הפליטים והם יועברו רק לאירופה. עוד דרשו הסודנים מימון כל ההוצאות הכרוכות במבצע. וויבר דן עם אנשי א-טייב על פרטי המבצע והוחלט להעביר את היהודים באוטובוסים למחנה "טוואווה" ליד הכביש לחרטום ולהוציא אותם דרך שדה התעופה הבינלאומי של חרטום ברכבת אווירית.
ב-10 בספטמבר עדכן ראש המוסד את ראש הממשלה שמיר בדבר נכונותו של נומיירי לסייע ולפגוש נציג של מדינת ישראל. עם זאת, דיווח ראש המוסד, ממשיכים בהכנות למבצע:
בפגישה נוספת עם ראש המוסד כמה ימים לאחר מכן הביע ראש הממשלה החדש שמעון פרס, שהחליף את שמיר ב-13 בספטמבר עם הקמת ממשלת האחדות, את רצונו להיפגש עם נומיירי.
בינתיים הגיעו אל עולי אתיופיה בישראל שמועות באשר למצבם הקשה של קרובי משפחתם במחנות ועל מותם מידי יום של עשרות פליטים, בעיקר ילדים ונשים. ידיעות אלו יצרו תסיסה בקרב העולים ולפי בקשה מלשכת ראש הממשלה הם נפגשו עם חיים גומא, סגן מנהל מחלקת התפוצות במשרד החוץ. גומא מסר להם שמאז תחילת 1984 עלו לארץ למעלה מ-1300 מיהודי אתיופיה ושפעולות ההצלה נמשכות. אולם הדבר לא הרגיע אותם. הם חששו, שאם לא יואצו פעולות ההצלה, לא יהיה את מי להציל, ולכשייוודע לעולים היקף התמותה במחנות ובגונדר הם יגיבו באופן קשה ביותר (תעודה 52). באותו זמן המשיכו לזרום ללשכת ראש הממשלה מכתבים ועצומות מישראלים ומיהודים בכל רחבי העולם, בדבר הצורך הדחוף להציל את יהודי אתיופיה. דוגמאות רבות נמצאות בתיק של לשכת ראש הממשלה גל-14140/15.
על רקע ההתעניינות העולמית הגוברת בסבל שנגרם על-ידי הבצורת והרעב באתיופיה ובמצב הפליטים בסודן, המשיכו הפעילים למען יהודי אתיופיה בארצות הברית להאשים את ממשלת ישראל בחוסר מעש. מאמרים רבים התפרסמו בעיתונות היהודית בקריאה להצלת היהודים (ראו תיק חצ 8746/9). בתגובה נאלצו נציגי ישראל להסתפק באמירות כלליות על דאגתה של מדינת ישראל לגורל היהודים. הרצל ענבר מהנציגות בניו יורק כתב לנמרוד נוביק, יועצו של ראש הממשלה, וביקש שפרס ייתן הצהרה בנושא: