.1 | מבוא
עורך: ארנון למפרום
ב-28 בספטמבר 1970 בשעה 21:50 בקע מהרדיו המצרי קולו של סגן נשיא מצרים אנואר סאדאת שהודיע על פטירתו של הנשיא גמאל עבד אל-נאצר (א-נאסר בהגיה ערבית) בשעה 17:15 כתוצאה מהתקף לב. הודעתו הכתה בתדהמה ובצער לא רק את בני העם המצרי אלא רבים מבני האומה הערבית. נאצר היה רק בן 52 במותו והוא נחשב למנהיג כלל-ערבי הראשון מזה מאות בשנים. ב-1 באוקטובר השתתפו כחמישה מיליון איש בלווייתו של נאצר בקהיר. הלוויה הפכה למפגן תמיכה אדיר באישיותו של נאצר ובדמותו הכריזמטית והאהובה על העם המצרי, ובמהלכה איבדו השלטונות את השליטה על ההמונים – ראו סרט.
נאצר היה יריב מר לישראל. הוא השתתף במלחמת 1948 כקצין בצבא המצרי בקרבות בדרום הארץ, הנהיג את מצרים במערכת קדש ב-1956 ובמלחמת ששת הימים ב-1967, וככלל נחשב למנהיג העולם הערבי ומי שמוביל את עוינותו כלפי ישראל. הוא התיימר גם לנסות להנהיג את אפריקה, את "העולם השלישי" ואת העולם המוסלמי. ב-1969 יזם נאצר את מלחמת ההתשה בתעלת סואץ, וזמן קצר לפני מותו הסכים באוגוסט 1970 לקבל את יוזמת רוג'רס שהביאה לרגיעה בקרבות (ראו פרסום של ארכיון המדינה בעניין זה). את ימיו האחרונים הקדיש למאמץ לסיים את המלחמה בממלכת ירדן בין אש"ף לבין הצבא הירדני ("ספטמבר השחור"). מותו של נאצר בגיל צעיר היה אפוא מאורע רב משמעות ועורר תגובות ותהיות בישראל לגבי השפעתו על ההתפתחויות בעתיד. במלאת 45 שנים למותו של נאצר פרסם ארכיון המדינה מקבץ תעודות, חלקן נחשפו במיוחד לפרסום זה.
גמאל עבד א-נאצר, 1968. ויקיפדיה
בחלק הראשון מובאות תעודות מתקופת שלטונו של נאצר במצרים שעוסקות ביחס ובהערכות בישראל לשלטונו ודמותו של הנשיא המצרי. בחלק השני תעודות שעוסקות בתגובות בישראל למותו. בחלק השלישי מהתעודות עוסקות בדברים שאמר נשיא המדינה זלמן שזר ובהם השתתפות בצערם של ערביי ישראל על מותו של נאצר, ועוררו סערת רוחות בישראל ותגובות חיוביות ושליליות מצד אנשים שונים.