.1 | לימוד ערבית זהו "כורח קיומי" - יצחק נבון והשפה הערבית
יצחק נבון גדל בירושלים בסביבה רב-לשונית, והערבית הייתה אחת מן הלשונות הרבות אותן שמע ודיבר במהלך חייו. נבון למד ערבית במהלך לימודיו בגימנסיה רחביה ואחר כך בלימודיו באוניברסיטה העברית. לאחר לימודיו באוניברסיטה, שימש כמורה לערבית בבית הספר “בית הכרם” (כיום “התיכון ליד האוניברסיטה”), ואחד מתלמידיו היה לימים מנכ”ל משרד החינוך בתקופת כהונתו, אליעזר שמואלי…
לאור שליטתו בערבית שימש נבון בתפקידים שדרשו בקיאות מלאה בשפה הערבית, כגון קצין מודיעין במלחמת העצמאות ואחראי על האזנה לכוחות הערביים בגזרת ירושלים, והוא נמנה על סגל מחלקת המזרח התיכון במשרד החוץ. בבית הנשיא נשא יצחק נבון לא אחת דברים בערבית כשאירח משלחות של ערבים, או כשנאם בפני הפרלמנט המצרי בערבית ספרותית (ראו את הפרסום: תרומתו של נבון לקידום תהליך השלום עם מצרים).
נבון טען לא אחת שידיעת השפה הערבית היא מפתח להבנה ולשיפור יחסינו עם שכנינו הערבים בארץ ובארצות השכנות. הזדמנות לשפר את הוראת הערבית נפלה לידיו כאשר שימש כשר החינוך בשנים 1984 – 1990.
ב 1986 החליט יצחק נבון לקדם את לימודי הערבית במערכות החינוך היסודי והעל יסודי. באגרת למנהלי בתי הספר כתב כי “נקודת המוצא שלנו היא שאנחנו חיים באזור שבו כל שכנינו הם ערבים: עשרים ושניים מדינות ערביות ואוכלוסייה ערבית המונה 180 מיליון דוברי ערבית. במצב כזה קיים כורח קיומי שנחנך את הדור הצעיר ללמוד ולהכיר את שפת שכנינו ואת תרבותם” (תיק גל 15444/3).
סיבה נוספת לקידום לימודי הערבית, הייתה שאיפתו של נבון לקידום הדו קיום בין יהודים לערבים במדינת ישראל. (ראו בעניין זה פרסום נפרד)