א"איזה נשיא עממי" – ביקור ראשון בתפקיד הנשיא ביישובי גבול הצפון

ב-29 במאי 1978 הושבע יצחק נבון בכנסת כנשיא החמישי של מדינת ישראל. עד מהרה הסתבר שנבון אינו מתכוון להעביר את ימיו ספון בלשכתו בבית הנשיא, אלא מתכוון לשים דגש רב בנשיאותו על יציאה את כל רחבי הארץ ומפגשים עם רבים מתושביה על גווניהם השונים.  ואמנם אם יש משהו שמסמל יותר מכל את ימיו של נבון בבית הנשיא אלו ביקוריו הרבים ביישובים ומקומות.

יומיים בלבד לאחר השבעתו יצא נבון לביקורו הראשון. לעדותו הוא התלבט היכן לערוך את ביקורו הראשון כנשיא, והחליט לצאת ולהיפגש עם אנשים שמסמלים בחייהם את השכול ואת הקשיים של החיים בארץ, לצד הנחישות להמשיך ולתרום למדינה חרף הקשיים. את הביקור  התחיל  במוסד הסיעודי "משען" ברעננה (אגף של בית לוינשטיין) וביקר את ידידיו רבקה ("אם הבנים", זוכת פרס ישראל על מפעל חיים) ומרדכי גובר, ששכלו את שני בניהם במלחמת השחרור ועסקו שנים רבות במפעלי התנדבות וקליטת העלייה.

האוטובוס שהסיע את ילדי אביבים ונפגע מפצצות בזוקה, 22.5.1970. צלם: משה מילנר לע"מ

משם המשיך נבון לביקור בשני מושבים מרוחקים בצפון הארץ ליד הגבול עם לבנון, אביבים ודובב, ובקיבוץ סאסא. המושבים האלו לא נבחרו בכדי. אביבים ידע ב-1970 אסון כבד שזעזע את תושבי ישראל. ב-22 במאי יצא מאביבים כמדי יום אוטובוס שהסיע תלמידים לבית הספר בדובב. באחד מעיקולי הדרך הופעלו לעברו באמצעות אלחוט ארבע פצצות בזוקה שהפעילו טרוריסטים משטח לבנון. הפצצות פגעו באוטובוס וגרמו למותם של 12 איש, מתוכם 9 ילדים בני 10-6 בלבד כולם מאביבים, ו-3 מבוגרים בהם אחד מאביבים. 20 נוספים נפצעו.

נבון התקבל במושבים בחום רב בלחם, מלח, דבש וחלב. "באתי הנה כדי להראות לתושבים כאן שאף שהם רחוקים גיאוגרפית ממרכז הארץ, הם קרובים ללב העם", אמר לתושבים. הוא הוסיף כי החליט לבקר אותם תחילה כי יישובים כמותם מסמלים את ההיאחזות הנחושה בקרקע חרף הקשיים הפיזיים והביטחוניים. נבון סייר באביבים, נפגש עם התושבים וביקר בבית כמה מהמשפחות ששיכלו את ילדיהם ב"אוטובוס ילדי אביבים". לתושבים הוברר כי אין הנשיא "מורם מעם", אלא לדבריהם "אחד משלנו". את דבריו אליהם תיבל בערבית- מרוקנית, שפת האם של רוב מייסדי המושב, חיבק ושוחח עם ילדי הגן. בבית משפחת ביטון שאיבדה שניים מילדיה ואת אחיו של אב המשפחה ובנו, חיבק הנשיא את אב המשפחה שוחח עמו ארוכות ושתה אתו כוס עראק.  "תראה איזה מין נשיא עממי. שיהיה בריא" אמר אחד מהתושבים ודמעות התרגשות בעיניו, לפי דיווח ב"מעריב".

"מעריב, 1 ביוני 1978

מושב דובב יוני 1970. צלם משה מילנר לע"מ

לאחר מכן עבר נבון למושב דובב שנוסד ב-1957 על ידי עולים ממרוקו ואירן. לאחר שסעד ארוחת ערב במושב עם נציגי 24 יישובים בגבול הצפון, עבר לבית מארחיו משפחת יקוטי. הוא צפה עמם בטלוויזיה בסלון ביתם ואחר כך שוחח עד חצות עם תושבים שהתקבצו בבית המשפחה. הוא דיבר עמם על ההווי של יהודי פרס וגם ניסה לדבר אתם בפרסית –שפת האם של רוב מייסדי היישוב. את הלילה העביר בבית המשפחה על פי בקשתו ללון במושב במקום בבית מלון בצפת כפי שתוכנן מראש,  "כדי לחוש למשך לילה מה שחשים הם כל השנה". "ישנתי מצוין, ממש כמו בבית" אמר בבוקר עת הסב לארוחת בוקר עם בני המשפחה. "שהייתי במחיצתכם הסבה לי קורת רוח רבה", כתב נבון לאב המשפחה משה יקוטי כמה ימים לאחר תום הביקור (תיק: ביקור באביבים ודובב, נ-354/1 עמ 23). מדובב המשיך הנשיא לביקור בבית הספר "פינת אנה פרנק" בקיבוץ סאסא. בית הספר הזה היה ניסיון חינוכי ראשון מסוגו שבו למדו ביחד בני הקיבוץ עם ילדים עירוניים מעליית הנוער. הוא שוחח עם עשרות מילדי בית הספר ושמע את התרשמותם מהלימודים המשותפים. הנשיא שיבח את המעשה החינוכי המיוחד הזה ואת תרומתו למשימה החשובה של מיזוג הגלויות (ראו תיק: לשכת הנשיא – סיור בסאסא, נ-354/3). עם תום ביקורו פנה נבון אל שמעון קדוש, ראש המועצה האזורית מרום הגליל שאליה השתייכו היישובים שבהם ביקר, וביקש ממנו שיפנה אל הממונה על המחוז במשרד הפנים ישראל קניג, כדי שימליץ על מענק מיוחד לבית הספר הזה (ראו תיק: לשכת הנשיא – מוסדות בארץ כללי , נ-327/1 עמ' 441). נבון המשיך בקשר עם מנהלי בית הספר גם בחודשים הבאים. פעל כדי שהמענק של משרד החינוך בך 100 אלף ל"י יגיע אליו והתעדכן בהמשך פעילותו של בית הספר. (ראו תיק: לשכת הנשיא – מוסדות בארץ כללי, נ-327/3 עמ' 508-490)

יצחק נבון אל משה יקוטי בדובב, 8 ביוני 1978

יום לאחר ביקורו קיבל נבון מכתב נרגש מרבקה גובר. היא הודתה לו על הביקור אצלה ואצל בעלה. אולם גובר, שהקדישה שנים רבות מחייה לעזרה וטיפוח מושבי העולים במקומות נידחים, הקדישה את עיקר מכתבה לביקורו במושבי הצפון ולא פסקה מלהעתיר עליו שבחים. "הביקור באביבים, הלינה בדובב וקרבת הלבבות עם "פשוטי העם", הנותנים לנו בעצם את האפשרות לחיות – כל זה עלה כאלו מדברי התנ"ך, בחזקת "עמם אכבדה". כתבה (תיק: ביקור באביבים ודובב, נ-354/1, עמ' 9).

 

רבקה גובר אל יצחק נבון, 2 ביוני 1978

"תודה לך על מכתבך", ענה לה נבון והוסיף: "הוא מעודד מאוד גם אם יש בו הפרזות לא מעטות" (נ-354/1 עמ' 11).

יצחק נבון אל רבקה גובר, 15 ביוני 1978

ביקורו הראשון של נבון אצל הורים שכולים וביישובי הספר מרוחקים בא כדי לסמן את הערכים שיעמיד במרכז עשייתו בבית הנשיא, והם המשיכו ובאו לידי ביטוי בביקוריו הרבים בשנים שיבואו.

תיקים לעיון נוסף:

לשכת הנשיא – ביקור באביבים ודובב, נ-354/1

לשכת הנשיא – סיור בסאסא  נ-354/3

לשכת הנשיא קטעי עיתונות, 1.6.1978 – 30.6.1978 נ- 356/3