.1 | פעולה למניעת קיפוח הזמר המזרחי
החברה הישראלית נוצרה ועוצבה בסערה של גלי עולים שהגיעו אל שערי הארץ מתפוצות שונות ומגוונות – תחילה בעיקר ממזרח אירופה ומרכזה, ולאחר קום המדינה הגיעו רבים מארצות המזרח והאסלם. כל עלייה ומטענה התרבותי, כל עלייה והמורשת שעליה גדלה והתחנכה במשך דורות. רבות כבר נכתב ודובר על הניסיון להפוך את הקלידוסקופ העדתי הזה לחברה ומקשה אחת שלה ערכי תרבות משותפים – ניסיונות שכשלו למעשה והמטענים שנוצרו במהלכם מלווים אותנו עד היום הזה. רכיב אחד במאבק התרבותי התנהל בשאלת המוסיקה – מערבית או מזרחית. יוצאי המזרח ראו במידה רבה במוסיקה המערבית, ובעיקר במוסיקה הקלסית, ביטוי אשכנזי אליטיסטי, בעוד יוצאי המערב הסתכלו על המוזיקה המזרחית במידה רבה כמבטאת תרבות רחוקה ונחותה. בתפקיד שר החינוך והתרבות וממונה על רשות השידור הגיע המאבק הזה גם לפתחו של יצחק נבון. למשל בקיץ 1989 שלח המפיק והאמרגן אהוד שמר מכתב אל נבון בשם קבוצת זמרים מזרחים. הוא טען על קיפוח זמרים ושירים מזרחיים בשידורי רשת ג' של רשות השידור ש"מלעיטים אותנו יומם ולילה בתרבות זרה" כדבריו.
הטענות האלו לא היו חדשות עבור נבון. טענות דומות ואף חריפות מהן הוא שמע כבר בהיותו בבית הנשיא. שורה של יוצרים וזמרים מזרחיים, ובהם אביהו מדינה, ניסים גרמה, שימי תבורי, מרגלית צנעני, בועז שרעבי ואחרים, פנו אז אליו וטענו שברשות השידור מתכחשים לכלל מקורותיו של עם ישראל ומבקשים "לחנכו על ברכי התרבות המערבית 'המתקדמת והנאורה' כדי ליצור בישראל עם חדש סינטטי ומלאכותי מבחינה תרבותית". הם הוסיפו שיש בכך "משום כפיית טעם ותרבות זרה על רובו הגדול של העם" (ראו: ארכיון המדינה, ביקורת על תת-ייצוג ליהדות המזרח בשידורי הטלוויזיה הישראלית ובתרבות הישראלית).
כל הפונים אל נבון בעניינים הלו הדגישו את גישתו הסבלנית והאוהדת כלפי כלל התרבויות והסגנונות שמאפיינים את החברה העשירה והמגוונת בישראל. ואמנם נבון היה אדם שליבו פתוח לכל תרבות באשר היא. כיליד ירושלים ובן לאב יליד ירושלים ממוצא טורקי ולאם ילידת מרוקו, ספג בילדותו ונעוריו ערכי תרבות מגוונים ועשירים. אהבתו לתרבות הלדינו ידועה ומצאה את ביטויה במופע "בוסתן ספרדי" שממשיך ומציג עד ימינו אלו (ראו: ארכיון המדינה, תרומתו של יצחק נבון לשימור מורשת ספרד – חלק א': בוסתן ספרדי. מצד שני פעל נבון בתנועת הפועלים שהורכבה ברובה מיוצאי העליות הוותיקות מאירופה. הוא התוודע ואהב את מה שקרוי "תרבות גבוהה" – מוסיקה קלסית, תיאטרון וכו'. הוא ראה בשילוב של כלל התרבויות, תוך מתן כבוד ויחס שוויוני כלפי כל אחת ואחת מהן, חלק מתהליך הכרחי של יצירת מיזוג גלויות והקמת חברה חדשה בישראל. אם בשבתו בבית הנשיא נזהר נבון להתבטא בנושא כה טעון יצרים ושנוי במחלוקת בחברה הישראלית, הרי שעתה במשרד החינוך יכול היה להתבטא ולפעול ביתר חופשיות לקידום ערכי השיתוף שבהם האמין.
בעקבות מכתבו של שמר פרסם דובר משרד החינוך, ישראל כהן, הודעה ובה נאמר שנבון ביקש לבדוק טענות על אפליית זמרים ברשת ג' (תיק גל-18694/15 עמ' 58)
כשלושה חדשים לאחר מכן, בנובמבר 1989, נפגש נבון עם שלושה מפיקים ואמרגנים, ובהם שמר, שמייצגים כ-50 יוצרים וזמרים מזרחיים. בפגישה הם העלו טענות קשות על קיפוח הזמר המזרחי בשידורי רשות השידור ובגל צה"ל. בפגישה אמר שמר שכ-98% מהמוסיקה המשודרת היום בגלי האתר נחשבת לפופ עברי ואנגלי, ואילו את המוסיקה המזרחית משבצים עורכי התכניות במה שהגדיר כ'גטו של שעה בשבוע'. "יש מקום בחברה פלורליסטית כשלנו לתת ביטוי ברשות השידור הממלכתית לטעמים המוסיקליים השונים ובלבד שיהיו ברמה נאותה", אמר נבון למשתתפי הפגישה. הוא הוסיף "כי לא מדובר בבעיה עדתית אלא בבעיה לאומית", וכי בכוונתו ליזום דיון בעניין זה עם ראשי רשות השידור. לאחר הפגישה פרסם דובר משרד החינוך, ישראל כהן, הודעה בכותרת: "נבון תובע מרשות השידור לשלב המוסיקה המזרחית במוסיקה הישראלית" (תיק גל-18694/15 עמ' 20).