פעילות הנשיא נבון בחג העצמאות ה-35 – "שנת הגבורה"

ב-18 באפריל 1983 חגגה מדינת ישראל את חג העצמאות ה-35. בפרק זה אנו מביאים סרטי טלוויזיה בהם מופיע הנשיא נבון בחלק מאירועי החג שעמד בצל המשך מלחמת לבנון הראשונה. המלחמה החלה ב-6 ביוני 1982 כ"מבצע שלום הגליל" – אך המבצע הסתבך והפך למלחמה בה נהרגו עד אפריל 1983 כ-400 מחיילי צה"ל.

בינואר 1983 החליטה ועדת אירועי יום העצמאות ה-35 (המשותפת לממשלה ולהסתדרות הציונית) כי הנושא המרכזי לשנה זו יהיה "שנת הגבורה" ומרכז ההסברה הפיק כרזות מיוחדות בנושא זה:

 

גזע העץ מורכב מאותות מלחמות ישראל עד 1983. האות העליון הוא אות מלחמת לבנון הראשונה. עלי העץ עוצבו בצורת מגן דוד

 

(ראו קישורים לכרזות: אב). לפיכך נקבע שיתקיים מסדר מרכזי של צה"ל ביום העצמאות באצטדיון גבעת רם בירושלים אליו יוזמנו כל חיילי צה"ל שקיבלו עיטורים בעבר ויוענקו בו עיטורים לחיילים שהצטיינו במלחמת לבנון הראשונה. אולם בסופו של דבר בוטל המסדר המרכזי.

בעקבות זאת הוחלט לקיים ב-7 באפריל 1983, אחד-עשר ימים לפני חג העצמאות, טקס מיוחד וחד-פעמי בתוך בית הנשיא – הענקת עיטורי הצטיינות ל-11 מחיילי צה"ל על גבורתם במלחמת לבנון הראשונה – מלחמת שלום הגליל. 11 החיילים היו אלה שקיבלו את העיטורים הגבוהים ביותר (למעט עיטור הגבורה שלא הוענק מאז מלחמת יום הכיפורים): עוז, מופת וצל"ש הרמטכ"ל.

בטקס הוענק לשני חיילים עיטור העוז: סגן מרדכי גולדמן וסרן משה קרביץ. ארבעה חיילים קיבלו את עיטור המופת: צוער בניה בלום, רב"ט ירון לוינס, רס"ן ד"ר ברוך מרגנית וסמ"ר צבי ריטרבנד. חמישה חיילים קיבלו את צל"ש הרמטכ"ל: סג"מ רם אלון, סגן איתן ברקאי, סגן ד"ר משה דניאל, סמ"ר אורי הוכשטטר וסגן שמואל פרקש.

בראש הטקס עמדו הנשיא יצחק נבון, ראש הממשלה מנחם בגין, שר הביטחון ארנס והרמטכ"ל רפאל איתן ("רפול"). לאחר הטקס נאמו איתן, ארנס ונבון – אך בגין לא נאם. את הטקס ליוותה תזמורת צה"ל בניצוחו של סא"ל יצחק גרציאני.

הנשיא נבון ומנצח תזמורת צה"ל סא"ל יצחק גרציאני, 18.4.1983. צלם יעקב סער, לע"מ

יש להבדיל בין הטקס המיוחד שהתקיים ב-7 באפריל 1983 לבין הטקס הרגיל, המתקיים מדי שנה בשנה בחג העצמאות בו משתתפים 120 חיילים מצטיינים בחצר בית הנשיא ונפגשים עם הנשיא. טקס כזה התקיים גם בחג העצמאות תשמ"ג, ב-18 באפריל 1983.

ראו קישור לסרט על הענקת העיטורים ב-7 באפריל (טס-10359/10). בסרט יש תקלה מדקה 16 עד 21.

ב-17 באפריל 1983 בערב, בתחילת יום עצמאות, נשא נבון נאום לציבור באמצעות הטלוויזיה. היה זה נאומו האחרון של נבון כנשיא בחג עצמאות, כשבועיים לפני סיום תפקידו. נבון דיבר על חיילי צה"ל ממלחמת העצמאות ועד מלחמת שלום הגליל, הביע ניחומים למשפחות החללים ואיחל בריאות לפצועים. הוא שיבח את גבורת חיילי צה"ל במלחמת שלום הגליל ואת מאמציהם שלא לפגוע באזרחים. יש לציין שיושב ראש אירועי "שנת הגבורה" דוד אדמון כתב אל נבון וביקש ממנו להדגיש את גבורת חיילי צה"ל וקודמיהם בימי המחתרות והשואה:

 

דוד אדמון אל יצחק נבון, 9 במרס 1983, תיק נ-399/10, עמ' 102

נבון לא הזכיר במפורש את פרשת הטבח במחנות הפליטים בסברה ושתילה – פרשה שהביאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית שהחליטה להדיח את אריאל שרון מתפקיד שר הביטחון (על פרשה זו ראו פרסום שלנו). הוא טען שעצם קיום הוויכוחים הפנימיים אינו פסול – אלא התנהלותם: "השאלה אינה אם יהיו לנו ויכוחים – השאלה אם יש לנו יכולת לשאת דעות שונות". בהמשך דבריו הביע דאגה מהמתח בין דתיים וחילונים, אך גם הביע סיפוק מההתקרבות בין העדות בישראל ומריבוי נישואי התערובת בין העדות.

לבסוף טען שאזרחי ישראל הרבה יותר טובים ממה שהם חושבים. הוא הדגיש את המתנדבים הרבים בישראל ואת הישגי המדינה.

ראו קישור לסרט (טס-10359/12).

להרחבה קראו בתיק: "נשיא המדינה נבון – יום העצמאות תשמ"ג" (נ-399/10)