אהסכם אוסלו וחתימת הצהרת העקרונות בוושינגטון, 13 בספטמבר 1993

ב-13 בספטמבר 1993 חתמו שר החוץ שמעון פרס ואבו מאזן (מחמוד עבאס) על "הצהרת עקרונות על הסדרי ביניים של ממשל עצמי" ('הסכם אוסלו') בבית הלבן בנוכחות ראש ממשלת ישראל יצחק רבין, יושב ראש אש"ף יאסר ערפאת ונשיא ארצות הברית ביל קלינטון. מזכיר המדינה כריסטופר שימש עד להסכם עם נציג רוסיה, ורבין וערפאת לחצו ידיים, בתמונה שנחשבה היסטורית וסימלה פתיחת עידן חדש ביחסים בין הפלסטינים והישראלים. בפתיחת ההצהרה נקבע:

"ממשלת ישראל ומשלחת אש"ף….המייצגת את העם הפלסטיני, מסכימים כי הגיעה העת לשים קץ לעשרות שנים של עימות וסכסוך, מכירים הדדית בזכויותיהם הלגיטימיות והפוליטיות ושואפים לפעול ככל יכולתם לחיות בדו-קיום בשלום ובכבוד ובביטחון הדדיים, ולהגיע להסדר שלום צודק, בר-קיימא וכולל לפיוס היסטורי באמצעות התהליך המדיני המוסכם."

הנקודות העיקריות של ההצהרה כללו:

  • הקמת רשות פלסטינית לממשל עצמי בתקופת הביניים
  • נסיגת צה"ל מעזה ויריחו בתוך ששה חודשים מכניסת ההסכם לתוקף (ב-13 באוקטובר 1993)
  • עריכת בחירות למועצה נבחרת פלסטינית תוך 9 חודשים מכניסת ההסכם לתוקף
  • קביעת תקופת מעבר של חמש שנים עד להסכם הקבע. תקופה זו תחל עם הנסיגה מעזה ויריחו. המשא ומתן על הסכם הקבע תיפתח שנתיים לאחר הנסיגה מעזה ויריחו
  • מועצת האוטונומיה תקבל סמכות תחילה בעזה ויריחו ובסוף בכל הגדה המערבית, להוציא נושאים שידונו בהסכם הקבע (ירושלים, התנחלויות, אזורי ביטחון)
  • משטרה פלסטינית חזקה תפקח על הסדר הפנימי. ישראל תמשיך לשאת באחריות לביטחון הישראלים, תושבי ההתנחלויות והגנה מפני איומים חיצוניים
  • שיתוף פעולה בנושא המעברים בין עזה ומצרים, ובין יריחו וירדן. ישראל תמשיך לשלוט במעברים מבחינה ביטחונית
  • הבחירות למועצת הרשות ייערכו בפיקוח בינלאומי, לפי הסכם שייקבע בין הצדדים
  • בנספחים להסכם הוצעו הסדרים לשיתוף פעולה כלכלי ופיתוח אזורי

למשא ומתן בנורבגיה על ניסוח הצהרת העקרונות ולהכרה ההדדית בין ישראל לאש"ף ראו את הפרסום "הדרך לאוסלו: משא ומתן סודי עם אש"ף, ינואר-ספטמבר 1993".

מכתב הזמנה לטכס החתימה על ההסכם בין ישראל לאש"ף בוושינגטון, 13.9.1993. ארכיון המדינה(ראו גם תיק גל 23139/12 על טכס החתימה).

א.1 | התגובות לחתימה על "הסכם אוסלו"

התפנית החדה במדיניות הממשלה הפתיעה את הציבור הישראלי. התגלו בו פערים גדולים בין מצדדי הצהרת העקרונות ('הסכם אוסלו') לבין מתנגדיה מהאופוזיציה, וגם בין אנשי תנועת העבודה שישבו בשטחים על פי מדיניות ממשלות המערך, שרר חשש מהעתיד. על אף שמשפטנים קבעו שראש הממשלה אינו מחויב להביא הסכמים מסוג זה לכנסת, החליט רבין ביזמתו לבקש את אישור הכנסת. ב-21 בספטמבר הציג את ההסכם בפני הכנסת והדגיש את הסיכוי לפתיחת עידן חדש של שלום. הוא הבהיר שלפי ההסכם ירושלים והיישובים היהודים ביהודה ושומרון וברצועת עזה יישארו תחת שלטון ישראלי והאחריות הביטחונית עליהם תישאר בידיו. סמכות הרשות הפלסטינית לא תחול על ישראלים. למרות התנגדות חריפה שהביעו מנהיגי האופוזיציה אישרה הכנסת את ההסכם ברוב של 61 חברי הקואליציה נגד 50. שמונה חברי ש"ס ושלושה חברי ליכוד נמנעו.

לאור החשש שעורר ההסכם בחוגים דתיים לאומיים וחששות המתיישבים, ב-22 בספטמבר נפגש רבין עם ראשי התנועה הדתית המתונה מימד, הרב יהודה עמיטל, ראש ישיבת ההסדר בגוש עציון, וד"ר יהודה בן-מאיר, חבר כנסת לשעבר. הם הביעו את הוקרת התנועה על החלטתם ה"אמיצה וכבדת האחריות" של רבין וממשלתו בחתימת הסכם הפותח סיכוי ממשי לשלום. רבין חזר על התחייבויותיו למנוע פגיעה ביישובים ביהודה ושומרון בתקופת הסדר הביניים וסוכם שמערכת הביטחון תתייעץ עם המתיישבים בעניין מעמד וביטחון היישובים. רבין אף הבהיר שהוא דבק בשלילת הקמת מדינה פלסטינית. אופי הישות הפלסטינית ייקבע במשא ומתן על הסדר ( תעודה 3,  פגישת ראשי מימד עם יצחק רבין 22.9.93).

גם בתוך אש"ף היו מתנגדים חריפים לתכנית, במיוחד פארוק קדומי שראה בהסכם כניעה לישראל. תומכי ההסכם הדגישו את הישגיהם שמקרבים את הפלסטינים להכרת ישראל בריבונותם. בפעם הראשונה הסכימה ישראל לדון בשלב הסכם הקבע בנושאים שסירבה לדון עליהם בעבר, כגון ירושלים, עתיד ההתנחלויות והפליטים. עצם ההסכמה לנסיגה וקביעת הגבולות רומזים על ריבונות (תעודה  1, דני רוטשילד אל רבין ופרס,  2.9.93).

מסמך מעניין על תגובת חמאס להסכם נמצא באוסף יאיר הירשפלד, המכיל תיעוד רחב על יחסי ישראל עם הפלסטינים, גם לאחר הסכם אוסלו. ב-14 בספטמבר ביקר אפרים לביא, סגן ראש מחלקת היועץ לענייני ערבים במנהל האזרחי, את השייח אחמד יאסין בתאו בכלא אשמורת. השייח התבטא כמנהיג תנועת החמאס וטען שהוא נהנה מלגיטימיות אסלאמית שאין ליאסר ערפאת כמנהיג חילוני. הוא התנגד להכרה בערפאת כנציג הבלעדי של העם הפלסטיני. לדבריו תנועת החמאס לא תפעל בכוח להכשלת ההסכם והוא גילה נכונות להשתתף בבחירות ובהקמת הממשלה הפלסטיני בתנאים מסוימים, כדי להשפיע על החברה הפלסטינית. האינתיפאדה תימשך כל עוד יש כיבוש ישראלי כי לערפאת אין שליטה עליה. ואכן מתנגדי אש"ף, ובעיקר תנועת חמאס, בתמיכת איראן, הגבירו את מתקפת הטרור (תיק פ 5517/1). .

שוטרי משמר הגבול מחזירים מפגינים נגד ההסכם לגבעת ההפגנות מול משרד ראש משרד ראש הממשלה 8.9.93 . צילום: אבי אוחיון, לע"מ

פלסטינים יוצאים לרחובות העיר העתיקה בירושלים עם דגלי אש"ף לאחר אשרור ההסכם בין ישראל לאש"פ, 20.9.1993 . צילום: אבי אוחיון, לע"מ.