דחליפת מברקים בין לשכת רוה"מ ושליחה בארה"ב

ד.1 | רקע

 מברקי הלשכה מתארים את הקשר עם שליחיה של ישראל בארצות הברית בימים 5 באוקטובר 1973 – 31 באוקטובר 1973.

מרבית המברקים המוצגים בפרסום הוחלפו עם שגריר ישראל בוושינגטון שמחה דיניץ, וחלקם מברקים בין הלשכה לבין שר החוץ אבא אבן ששהה בניו יורק רוב ימי המלחמה.

המברקים היו אמצעי הקשר העיקרי בניהול המערכה המדינית באו"ם, ובקיום  הפעילות המדינית מול הממשל האמריקני, ובמיוחד מול מזכיר המדינה הנרי קיסינג'ר.

מתוך המברקים עולים מאמציה של ישראל בשלוש זירות עיקריות :

א. המאמצים באו"ם לדחות ככל האפשר החלטה על הפסקת אש בטרם תשיג ישראל את יעדיה הצבאים;

ב. המאמצים לשכנע את מקבלי ההחלטות בארצות הברית להעניק סיוע מסיבי של אמצעים צבאיים לישראל, מאמצים שנשאו פרי החל ב-13 באוקטובר;

ג. המאבק מול מזכיר המדינה האמריקני ועוזריו לשמר את הישגי המלחמה לאחר שנפלה החלטה על הפסקת אש, כשברקע איומי ברית המועצות והסכנה לפרוץ עימות עולמי.

ההתכתבות מכילה גם דיווחים מפורטים מדי יום לשגרירות בוושינגטון על המצב הצבאי בחזיתות, ועולים בהם גם שלל הנושאים הנוספים שאפיינו את מלחמת יום הכיפורים כגון: הערכות המודיעין האמריקניות לפני המלחמה, תגובת האמריקנים למצב הצבאי, מניעת השתתפות ירדן במלחמה, סכנות לשימוש בנשק כימי וטילים ארוכי טווח מצד המצרים, איומי הסובייטים לנוכח האיום הישראלי על דמשק וכיתור הארמיה השלישית המצרית, הרכבת האווירית הסובייטית, היחסים עם שר החוץ אבן ועוד.

ראש הממשלה גולדה מאיר בפגישה עם הנרי קיסינג'ר בוושינגטון, 27 בפברואר 1973. משמאלה שמחה דיניץ. צילם: משה מילנר, לשכת העיתונות הממשלתית

700 המברקים, שנאספו ממספר תיקים מרכזיים, רוכזו כולם בשני קבצים שמסודרים כרונולוגית:

  • קובץ מברקים יוצאים מלשכת ראש הממשלה

  • וקובץ מברקים נכנסים.

המברקים מכילים שכבת OCR וכן מיפתוח עם תגיות המאפשר לעיין במברקים לפי תאריכים ולזהות את מקור התיקים ממנו נלקחו.

המעיין בהם יקבל את סיפור המלחמה על כל תהפוכותיה כמעט מדי שעה בשעה. מקריאות העזרה הכמעט נואשות של ישראל בימים הראשונים, דרך אנחות הרווחה עם התייצבות החזיתות וההתקפות מעבר לקווי הפסקת האש בגולן ובסואץ, ועד העימות המילולי החריף עם קיסינג'ר בימים האחרונים על רקע הכיתור של הארמיה השלישית המצרית. זהו תיעוד רב ערך שתורם להבנה כיצד נחלצה ישראל מהמשבר של ימי המלחמה הראשונים וסיימה אותה כשתותחיה מאיימים על מבואות דמשק וצה"ל נמצא על כביש סואץ – קהיר במרחק 101 קילומטר מבירת מצרים.

מברק משגריר ישראל בוושינגטון שמחה דיניץ, אל מנכ"ל משרד ראש הממשלה מרדכי גזית, המבשר על תחילת הרכבת האווירית האמריקנית לישראל, 13.10.1973. מקור: ארכיון המדינה

 

ד.2 | אוסף המברקים

מברקים נכנסים ללשכת ראש הממשלה, 5.10.1973 – 31.10.1973

מברקים יוצאים מלשכת ראש הממשלה 5.10.1973 – 31.10.1973

לצפייה מיטבית : מומלץ להיכנס ולהוריד את הקבצים למחשב

ד.3 | שמות קוד שמופיעים במברקים:

 

אדוארד – ריצ'רד ניקסון

נפתלי – הנרי קיסינג'ר

ג'ון – ויליאם רוג'רס

וליאם – אלכסנדר הייג

לסטר – גנרל סקאוקרופט

אלקס – אלכסנדר דוברינין

מלאכי – גולדה מאיר

איתן  – המלך חוסיין

חכמי – אנואר סאדאת

מטולה – הבית הלבן

השרון – מחלק המדינה האמריקנית

הערבה – הפנטגון