.1 | יהודי מנוחין ומדינת ישראל בראשיתה
ב-12 במרס 1999 נפטר יהודי מנוחין ונדמו צלילי הכינור של האמן המפורסם. מנוחין נולד ביו יורק ב-1916 להורים יוצאי ארץ-ישראל. אולם פרשת יחסיו עם הציונות ואחר כך עם מדינת ישראל הייתה מורכבת ומפותלת, והפכה אותו לדמות מעוררת מחלוקת בישראל ובעם היהודי בכלל. מנוחין היה הומניסט ובעל רגישות רבה לטובתם של אוכלוסיות מצוקה ופליטים. הוא בחר שלא להסתגר באולמות הקונצרטים הנוחים והמרווחים, והרבה לערוך קונצרטים ברחבי העולם בהם ניגן בצורה מופלאה על מיתרי הכינור למען הנזקקים, ובכלל זה למען שיקום פליטים יהודים ניצולי שואה. מאוחר יותר אף הקדיש הכנסות של קונצרטים למטרות חנוך ורווחה במדינת ישראל. אולם ב-1947 קומם עליו מנוחין רבים בעולם היהודי כששיתף פעולה עם המנצח הגרמני וילהלם פורטוונגלר בקונצרט בפני קהל גרמני במינכן, ובכך סייע לשיקום הקריירה של המנצח שקודם היה מוחרם בשל טענות ששיתף פעולה עם המשטר הנאצי.
הקונצרט המדובר הפך את מנוחין לדמות שמעוררת טינה רבה במדינת ישראל הצעירה. למשל בפברואר 1950 מסרו האמרגנים ב. גוריצ'יקוב את ק. גינזבורג למשרד החינוך שעלה בידם לחתום על חוזים להופעה בישראל של "אמני חו"ל בעלי שם עולמי, שהופעתם בישראל יכולה בצדק להיחשב כמאורע תרבותי רב ערך". ביניהם הרקדנים אנתוניו ורוזריו, הגיטריסט המהולל אנדרס סגוביה והכנר יהודי מנוחין (ראו: תיק גל-1091/1 עמ' 206).
משרד החינוך לא הביע התנגדות, אולם הידיעה על הגעתו של מנוחין לישראל נתקלה בתגובות זועמות. היו אף מי שדרשו לאסור את כניסתו לישראל בטענה שהתנכר ליהודים וסרב להופיע בפניהם, ולעומת זאת הופיע בפני "רוצחי עמנו". אחרים טענו כי המידע אינו נכון וציינו שמנוחין ניגן בפני ניצולי שואה ויושבי מחנות העקורים, וערך קונצרטים שהכנסותיהם הוקדשו למדינת ישראל. בתגובה להתקפות על יהודי מנוחין כתבו האמרגנים שלו למשרד החינוך כי ההשתלחויות במנוחין הן הסתה שיכולה "להביא לידי תוצאות מעציבות מאוד, אשר לא יוסיפו לנו כבוד ותפארת". הם תבעו שלאור הצהרתו של שר החינוך שזר כי משרדו אינו מתנגד להופעותיו של מנוחין, ינקוט המשרד צעדים להבטיח את בטחונו ולהרגיע את הרוחות (ראו תיק גל-1091/1 עמ' 183-181).
בשנים הבאות ניהל יהודי מנוחין מערכת יחסים אמביוולנטית עם מדינת ישראל. מצד אחד הוא השמיע דברי שבח לישראל וגאווה על הישגיה, ובראשית שנות ה-50 הקים עם אחותו, הפסנתרנית חפציבה מנוחין, קרן לתמיכה במוסדות חינוך בישראל (ראו למשל מכתב מתיק: גל- 1778/6) ותרם למוסדות ישראלים; אולם מצד שני השמיע הצהרות של ביקורת חריפה על מדיניותה של ישראל ופעל לסייע לפליטים הפלסטינים.