• עורך:
    צבי לוי

‏"הנני רואה בגדוד העברי התחלה מעשית של המדינה היהודית, ובאנשי הצבא את האזרחים הראשונים המניחים יסוד לדברי הימים הפוליטיים של מדינתנו. היום יבנוה בחרב ובחנית, ומחר – באת ובמעדר ובכוחו המוסרי של הפועל היוצר והלוחם ‏גבר רצוני להשתתף בבניין על רגש השמירה העצמית וחוש הבריחה מן הסכנה הנטוע בלב אדם ואדם ואנכי איני יוצא מן הכלל. הנחתי ספרא ונטלתי סייפא (הנחתי ספר ונטלתי חרב – צ"ל) – והיה כעם ככהן."

הציטוט הנ"ל, נכתב ע"י יצחק בן-צבי בפנקס לחברי הגדוד העברי בעד ארץ ישראל ("הגדודים העבריים" או "הגדוד ה-39 וה-40 של קלעי המלך"), ערב התגייסותו לגדוד ב-12 במאי 1918  – שלושים שנה בדיוק לפני קום המדינה. הוא מזקק את תפיסת עולמו הציונית-סוציאליסטית של יצחק בן-צבי, נשיאה השני של מדינת ישראל. אותה אידאולוגיה שהביאה את בן-צבי, שנולד ובגר בפולטבה באימפריה הרוסית (כיום באוקראינה) ולאחר מכן חי בווילנה, לעלות לארץ ישראל בתקופת העלייה השנייה. ב-1907 הצטרף למפלגת הפועלים העברים הסוציאל-דימוקרטים בארץ ישראל – פועלי ציון (לאחר שהיה בין מייסדי מפלגת האם באימפריה הרוסית), ומילא תפקיד בולט בהוצאה לאור של עיתון המפלגה – "האחדות".

לאחר מכן, לקח חלק פעיל במסגרות פוליטיות נוספות בעלות אותה אידאולוגיה: הגדודים העבריים, החלוץ, קופת פועלי ארץ ישראל – קפא"י וההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל. בנוסף היה מראשי מפלגת אחדות העבודה ומפלגת פועלי ארץ ישראל (מפא"י) ושירת כנבחר ציבור מטעמן באספת הנבחרים של כנסת ישראל, בוועד הלאומי (כיו"ר ואחר כך כנשיא) ובכנסת לאחר הקמת המדינה. לשיא הקריירה הפוליטית הגיע בן-צבי כאשר נבחר ב-8 בדצמבר 1952 לנשיא מדינת ישראל השני, תפקיד אותו מילא יותר מעשור – עד לפטירתו ב-23 באפריל 1963, במהלכו נבחר לתפקיד שלוש פעמים.

לצד פעילותו הפוליטית, היה בן-צבי חוקר של המזרח התיכון בכלל וארץ ישראל בפרט – תוך התמקדות באוכלוסייה היהודית באזור. במסגרת זו, הקים ב-1947 את מכון בן-צבי לחקר קהילות ישראל במזרח. באוסף שלפניכם מבחר תיקים מפעילותו הפוליטית רבת השנים במוסדות והארגונים הנ"ל, המחקרית ומכהונתו כנשיא המדינה.

בנוסף לפרסום זה, ניתן לקרוא באתר "כותר" את הספר "יצחק בן-צבי: הנשיא השני – מבחר תעודות מפרקי חייו (1884 – 1963)" – מתוך הסדרה להנצחת זכרם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה שהלכו לעולמם: https://kotar.cet.ac.il/KotarApp/Viewer.aspx?nBookID=95178640

המשך לקרוא