500px-golanbordershe-svg

רמת הגולן , ויקיפדיה

ב-13 בדצמבר 1981 התקיימה ישיבת ממשלה שגרתית. בראש הישיבה ישב סגן ראש הממשלה שמחה ארליך כי ראש הממשלה מנחם בגין היה מאושפז מאז נפל במקלחת ב-26 נובמבר ושבר את ירכו. אולם למחרת זומנו השרים על ידי בגין לביתו וקיימו ישיבת ממשלה חריגה. בישיבה זו ביקש בגין מהממשלה לאשר באותו יום חוק המחיל את חוקי מדינת ישראל לאלתר על רמת הגולן.
הוא גם ביקש שהממשלה תפנה לכנסת ותבקש ממנה לאשר את החוק בשלוש קריאות באותו יום. בגין העריך שהאמריקנים ינזפו בישראל אך לא יאפשרו למועצת הביטחון של האו”ם להטיל סנקציות על ישראל, המצרים לא יפגעו בחוזה השלום – באפריל 1982 עמדו לקבל מישראל את מזרח סיני, והסורים לא יצאו לבדם למלחמה בה יפסידו לישראל. 13 שרים תמכו בהצעת בגין ורק השר יצחק ברמן לא השתתף בהצבעה.

 

דברי בגין בממשלה

ספר ההנצחה למנחם בגין, עמ' 523

ספר ההנצחה למנחם בגין, עמ’ 525

ספר ההנצחה למנחם בגין, עמ' 524

ספר ההנצחה למנחם בגין, עמ’ 526

ספר ההנצחה לבגין, עמ' 527

ספר ההנצחה לבגין, עמ’ 527

ספר ההנצחה למנחם בגין, עמ' 528

ספר ההנצחה למנחם בגין, עמ’ 528

 

הדיון בכנסת

ראש הממשלה מנחם בגין בכנסת, 14.12.1981. צלם חנניה הרמן, לע"מ

ראש הממשלה מנחם בגין בכנסת, 14.12.1981. צלם חנניה הרמן, לע”מ

בגין הגיע לדיון כשהוא יושב על כיסא גלגלים והציג את החוק. סיעת המערך שכללה את מפלגת העבודה ומפ”ם התפצלה. רוב חברי הכנסת של העבודה לא השתתפו כלל בדיון במחאה על ההליך המזורז – הצבעה על שלוש קריאות ביום אחד. למרות זאת החליטו שבעה מחברי העבודה לתמוך בחוק ושלושה התנגדו לו. מפ”ם שמנתה שבעה מנדטים הצביעה נגד החוק. בסך הכול תמכו בחוק 63 חברי כנסת ואילו 21 התנגדו לו.

 

המשבר עם הממשל האמריקני

כפי שצפה בגין הבליגו הסורים והמצרים על החוק. אולם תגובתה של ארצות הברית הייתה חריפה יותר ממה שסבר. האמריקנים הודיעו על בהשעיית מזכר הבנה שישראל וארצות הברית חתמו עליו בוושינגטון ב-30 בנובמבר ועל ביטול סיוע לרכש ביטחוני לישראל בהיקף של 300 מיליון דולר.
בתגובה לכך זימן בגין ב-20 בדצמבר את השגריר האמריקני סמואל לואיס והודיע לו בלשון חריפה “איננו וסלים שלכם, איננו רפובליקת בננות”, והודיע שישראל מבטלת לחלוטין את מזכר ההבנה הנ”ל. כמו כן הוא הורה למזכיר הממשלה אריה נאור לפרסם את תוכן השיחה.

פרשה זו מתוארת במלואה בכרך ההנצחה למנחם בגין שפרסם ארכיון המדינה ב-2014, עמ’ 528-523.

ניתן להשיג את הספר בפניה למחלקת תיעוד והנצחה בארכיון המדינה: דוא”ל leya@archives.gov.il, טל’ 02-5680633.