שטר 50 ש”ח עם צילום של עגנון. על השטר מודפס קטע מנאומו של עגנון לאחר קבלת הפרס
במוצאי שבת 10 בדצמבר 1966, דקות אחדות לאחר השעה 4, יצא הסופר ש”י עגנון ממלונו בשטוקהולם והוסע בשיירה שכללה שתי מכוניות ושני אופנוענים שפילסה לו דרך מהירה כדי להספיק להגיע לבניין האקדמיה המלכותית לטקס הענקת פרסי הנובל שנועד להתקיים בשעה 4 וחצי. כדי לחסוך זמן התגלח עגנון באמצעות מכונת גילוח חשמלית במהלך הנסיעה. מבחינתו של עגנון שיאו של הטקס היה נאומו שאת שתי הפסקאות הראשונות שלו נשא בעברית ולאחר מכן הוקרא כל הנאום בתרגום לשוודית. הפסוק המרכזי בנאום היה: “מתוך קטסטרופה היסטורית שהחריב טיטוס מלך רומי את ירושלים וגלה ישראל מארצו נולדתי אני באחת מערי הגולה. אבל בכל עת תמיד דומה הייתי עלי כמי שנולד בירושלים.” פסוק זה הודפס על שטר 50 השקלים הישן שבו הופיע תצלומו של עגנון. להלן הנאום המלא בעברית.
הפסוק המרכזי בנאום לא הגיע באופן מקרי לדבריו של עגנון. ככל הנראה הושפע עגנון ממכתב ששיגר לו שגריר ישראל יעקב שמעוני בשטוקהולם לעגנון ב-25 באוקטובר 1966 בו כתב בסעיף 7 שהשוודים רואים בו: “סופר יהודי; יצירתו היא יצירה יהודית ותיאוריו את העיירה ואת חיי היהודים הם העיקר. הוא ‘גר’ בירושלים. אולם אך מעט הזכירו כי ישראלי הוא, וכי סופר עברי הוא” (ההדגשות במקור). לעיון במכתב המלא לחצו כאן.
במוצאי שבת 10 בדצמבר 2016 ימלאו 50 שנה להענקת הפרס לעגנון. לרגל האירוע העלה ארכיון המדינה פרסום אלקטרוני ובו 41 תעודות הדנות במאבקה של מדינת ישראל להשגת פרס נובל כלשהו לאחד מאזרחיה, תמיכת ישראל בהענקת פרס נובל לשלום לנשיא תוניסיה חביב בורגיבה כגמול על כך שקרא לשלום בין מדינות ערב לישראל ב-1965, ופעילותם של משרד החוץ ומשרד החינוך והתרבות בעקבות הענקת הפרס לש”י עגנון. כמו כן מובאים בפרסום התכתבות עם המדען אלברט איינשטיין וריאיון שקיימה השחקנית גילת אנקורי עם עגנון בעת שהייתה בת 10. לעיון בפרסום המלא “העיסוק בישראל בפרס נובל בשנות החמישים והשישים של המאה ה-20”, לחצו כאן.