ג.1 | סיוע אמריקני כגורם מכריע? סדרת דיונים לפני שובו של קיסינג'ר
בינתיים ביקר ראש המודיעין הסורי – הגנרל שיהאבי, בוושינגטון, ולפי דיווח משגרירות ישראל, הסורים דחו את הצעתו של דיין, אך הסכימו לראשונה להקמת אזור מפורז ולהגבלת כוחות. קיסינג’ר העיר כי יבוא לאזור רק אם ראש הממשלה ודיין יגידו לו שיש בכך טעם (תשובת גזית, תעודה 20, חצ 6857/10). בינתיים נמשכו הדיונים עם האמריקנים על תנאי הסיוע הצבאי המיוחד.
בו בזמן התגברה מלחמת ההתשה, בעיקר סביב מוצב החרמון, וב-14 באפריל שב המוצב ונתפס על ידי צה”ל. כוחות הקומנדו הסוריים ניסו לכבוש אותו מחדש אך נהדפו. שני מטוסים ישראלים וכמה מטוסים סורים הופלו בקרבות אוויר. ב-27 באפריל הפגיזו הסורים מוצב נוסף וגרמו לנפגעים. מסוק שהגיע לפנות אותם פגע בצלע ההר ושישה מאנשי הצוות נהרגו. הסורים הפגיזו מדי יום את מוצבי החרמון, וצה”ל הגיב בתקיפות אוויר על מחנות הצבא הסורי במורדות ההר. בליל האחד במאי נהרגו שני חיילים בהתקפה על חניון טנקים ושניים נוספים נפלו בשבי. האבדות הגבירו את העוינות הציבורית כלפי סוריה והקשו על הממשלה להיענות לוויתורים.
עוד קודם לכן, ב-11 באפריל, חדרה מלבנון חולייה של החזית העממית לשחרור פלסטין, וביצעה בקריית שמונה טבח. 16 נהרגו בתקיפה- אזרחים ושני חיילים, וישראל הגיבה מן האוויר בלבנון. ארצות הברית דחתה את בקשתה של ישראל להטיל וטו על החלטת גינוי במועצת הביטחון של האו”ם, ואף הצטרפה לגינוי. לפי דיווחים בעיתונות, קיסינג’ר הצדיק את ההצבעה בלחץ ערבי וברצונו להבטיח את השגתו של הסכם עם סוריה. השגריר דיניץ מחה על עמדת ארצות הברית ודחה את הסבריו של קיסינג’ר (תעודה 21, א 7033/11).
ב-29 באפריל נערכה התייעצות שרים לקראת בואו של קיסינג’ר (תעודה 22, א 7073/17). לאחר שראש הממשלה וראש המוסד צבי זמיר הציגו את טיעוניו הידועים של קיסינג’ר על חשיבות הסכם עם סוריה לאינטרסים האמריקנים והישראלים, אמר דיין שהגיע הזמן לחשיבה ארוכת טווח, בעיקר לגבי השלב הבא במשא ומתן עם מצרים. הוא ציין כי האמריקנים צפויים להעניק סיוע כלכלי וצבאי גם למדינות ערב. אם ישראל לא תשתלב בתוכנית זו, הדבר לא ימנע מהאמריקנים להתקדם על פי תפיסתם. דיין הציע משא ומתן יסודי שיבטיח לישראל “נשק, ומענקים כדי לקנות אותו, ועזרה מדינית בנושאים החשובים לישראל”, כגון הרתעת הרוסים והבטחת מקורות הנפט. בדרך זו, סבר, אולי יוכלו לקבל גם מכתב מהנשיא ניקסון, המצהיר כי הוא רואה בנסיגה בגולן לקו מוסכם כנסיגה סופית, וכי לא ידרוש נסיגה נוספת. דיין הוסיף כי הקו הסגול אינו קדוש, ושניתן לוותר על השכונות המזרחיות של קונייטרה – המהוות כשליש משטח העיר.
רוב השרים תמכו בעמדת דיין. ספיר הדגיש את המחיר הכלכלי והאנושי הגבוה הכרוך בהמשך הלחימה. פרס פקפק בסיכויי ההצלחה של התכנית של קיסינג’ר לגרש את הסובייטים מהאזור, אך גם הוא הסכים שצה”ל מתקשה לעמוד ביעדיו, לרבות אחזקת הנשק החדיש, ולכן ישראל זקוקה להפסקת אש ולהפוגה.
השר יגאל אלון טען שהוויכוח על קונייטרה הוא תיאורטי, כיוון שקיסינג’ר כבר הבטיח אותה לסורים. אם מוותרים על בקעת קונייטרה, הוסיף, מוותרים בעצם על אדמות שלושת הקיבוצים. אלון הביע דאגה מהצורך של קיסינג’ר בהישגים בכל מחיר, על רקע פרשת ווטרגייט ורצונו של הנשיא ניקסון לערוך ביקור ממלכתי במזרח התיכון. ראש הממשלה חזרה על חששה מהאווירה בצבא ובציבור. לסיכום אמר דיין שאינו מוכן לוותר על אדמת הקיבוץ או להזיז את הקו הצבאי מערבה בקונייטרה, גם אם הדבר יוביל למלחמה.
בישיבת הממשלה שהתקיימה ב-30 באפריל, תמכו השגריר דיניץ, שהגיע מוושינגטון, ושר החוץ בעמדת דיין בעניין הסיוע האמריקני. דיניץ תיאר את המאבק בקונגרס לאישור החלטת הנשיא על סיוע כספי לישראל. הוא הזהיר שהאמריקנים טרם קבעו כמה תקבל ישראל ב-1975, מה שרמז על לחץ על ישראל לשתף פעולה עמם. דיין חזר על עמדתו בעניין חשיבות היחסים עם מצרים, ועל הצורך בנשק ובכסף מארצות הברית כדי לשלם עבורו. ישראל הזמינה נשק לטווח של עשור, הזכיר, בעלות של ארבעה מיליארד דולר, ואין ביכולתה לממן זאת לבדה (תעודה 23).
בדבריו תמך גם הרמטכ”ל החדש, מרדכי “מוטה” גור, שמונה לתפקידו ב-14 באפריל. גור, שכיהן בעבר פעמיים כאלוף פיקוד צפון, הכיר את האזור היטב. בין שתי כהונות אלה שירת כנספח צה”ל בוושינגטון, והשתתף בשיחות הצבאיות עם המצרים בג’נבה לאחר הוועידה. גור סבר שצריך לנהל את המשא ומתן מעמדת כוח, והזכיר שגם הסורים מציאותיים וגם להם יש אינטרס לתקופת רגיעה.
עוד הזהיר גור כי אם לא יתגבש הסכם, תתפתח לחימה רצינית, בין אם ביוזמת סוריה ובין אם כתוצאה ממתקפת מנע של ישראל, ועולה החשש כי מצרים וירדן יצטרפו. יש לשקול את התלות של ישראל בנשק ובמטוסים מארצות הברית מול השאלה עד כמה השטח הזה חיוני לישראל. הרמטכ”ל אמנם הדגיש את חשיבות השליטה במוצבי החרמון ללוחמה אלקטרונית ואת יתרונות הקו הסגול, אולם לקונייטרה ולכפר רפיד לא הייתה חשיבות צבאית “ואם אני כרמטכ”ל צריך לענות על השאלה של מערכת יחסים טובה יותר עם ארצות הברית והמשך אספקת נשק מול קונייטרה ורפיד – התשובה שלי חד משמעית וברורה”. אין סיכון בהכנסת אזרחים סורים לקונייטרה, והסורים עשויים להסתפק רק בחלקים המזרחיים של העיר, הוסיף.
בסופו של דבר הוחלט להציג לקיסינג’ר הן את המפה שהביא דיין לוושינגטון, והן את המפה החדשה, ללא פינוי מזרח קונייטרה. צוות המשא ומתן יוכל לדון עמו על כך בתנאי שיבהירו עמו מספר “עניינים מהותיים”: שמירת ההתיישבות, אספקת נשק ומימונו, התחייבות מצרים לא להצטרף לסוריה אם תפרוץ מלחמה, הבטחת צרכי הדלק, הידברות עם ישראל על שלב נוסף במשא ומתן עם מצרים וגורל הקהילה הקטנה של יהודי סוריה (שישראל ביקשה לנצל את ההזדמנות כדי לאפשר להם לצאת). פגישה זו קבעה את קווי המתאר של הסכם הפרדת הכוחות מנקודת מבטה של ישראל. בהמשך תעשה ישראל ויתורים נוספים, והאמריקנים מצדם ייענו לחלק גדול מתביעות אלו.
לפני בואו של קיסינג’ר, הלכו וגברו הפרסומים השליליים כלפיו בעיתונות הישראלית. עיתון הצהריים “מעריב” דיווח כי ראש האופוזיציה מנחם בגין קיצר את ביקורו בארצות הברית, כדי לעמוד בראש המערכה נגד נסיגה מעבר לקו הסגול. מודעה של קבוצה בשם “אזרחים למניעת שואה מדינית” קראה לפעול נגד הכניעה של הממשלה ל”נציב העליון” (קיסינג’ר), המכתיב את מהלכיה. גם מאמר המערכת ב”מעריב” הביע התנגדות לנסיגה שמטרתה לספק את “תאוות היוקרה הסורית”, נוכח הגינוי האמריקני לפעולה הישראלית בלבנון.
ראשי הממשל האמריקני היו מודעים היטב לאווירה בישראל, בעקבות דיווחים משגרירותם בתל אביב. קיסינג’ר, ואף ניקסון עצמו, כתבו מכתבים אישיים לגולדה מאיר, בהם ניסו להצדיק את ההצבעה באו”ם. קיסינג’ר הבהיר כי ארצות הברית גינתה את הפיגוע בקריית שמונה בהצהרה נוספת, והנשיא ציין את הסיוע הנדיב שישראל קיבלה במהלך המלחמה ואחריה (תעודה 24, א 7033/11).
ב-2 במאי הציגה ראש הממשלה את דרישות ישראל בפני קיסינג’ר. היא ביקשה התחייבויות אמריקניות לאספקת נשק ארוכת טווח, אמצעי תשלום ו”התחייבות נשיאותית כתובה שלא נתבקש לרדת מהגולן”. היא ביקשה גם התחייבות מצרית לא להצטרף לסוריה במקרה של מלחמה. לאחר שובו מדמשק, ציינה, היא תשקול אם להביא הצעה חדשה לממשלה, הכוללת ויתור על חלק מקונייטרה. קיסינג’ר הזהיר שזה לא יספיק – אסד וסאדאת לא יקבלו את ההצעה הזו, והוא לא יוכל להסביר אותה: “אפשר להסביר לציבור האמריקני מדוע צריך להחזיק בגולן כדי להגן על ישראל בשטח מלפני 1967, אך אי אפשר להסביר מדוע צריכים להחזיק בקונייטרה כדי להגן על הגולן או על יישובים בגולן” (תעודה 25, א 7069/8).
בפגישה נוספת שהתקיימה באותו היום, עם הרמטכ”ל והשרים, עלתה שאלת הגבעות מצפון לקונייטרה. קיסינג’ר חזר ואמר כי הסכם עם סוריה הוא ערובה טובה יותר לביטחון ישראל מאשר קו צבאי, ולכן המטרה היא למצוא קו שארצות הברית ומצרים יוכלו לתמוך בו. ראש הממשלה הזכירה שקיסינג’ר עצמו אמר שאי אפשר לסמוך על ממשלת סוריה. אם תהיה מלחמה אחר כך, שאלה, וישראל תימצא בעמדת חולשה בגלל הנסיגה, איך תסביר זאת לציבור? קיסינג’ר מצדו הודה שזו דילמה קשה, ושישראל חייבת להבטיח את קיומה, וציין כי ישראל לא תידרש להעביר את הגבעות לידי הסורים, אלא לכוח האו”ם.
בשעה בה התקיימו הפגנות מחוץ לבית המלון של קיסינג’ר, נפגש המזכיר עם דיין ושמע ממנו רעיונות לנסיגה מהקו הסגול. למחרת הציע קיסינג’ר לנסות “למכור” את הרעיון של דיין למצרים כרעיון אמריקני. אם תוצע לאסד כל קונייטרה, יהיה לזה סיכוי להתקבל, טען. גולדה מאיר השיבה שאם תביא לממשלה הצעה לסיוע אמריקני והבטחות לתמיכה מדינית, ייתכן שתאושר על ידה.
עם שובו מביקוריו בקהיר ובדמשק, סיפר קיסינג’ר שאסד אמנם הסכים לצמצם את ההפגזות ולמנוע פשיטות, אך דחה את המפה שהציג בפניו (המפה שהציג דיין בוושינגטון). לדברי הרמטכ”ל המצרי – גמאסי, שנשלח לדמשק כדי לקדם את המשא ומתן, אסד רצה הסכם דומה לזה שקיבלו המצרים – “המובלעת ומשהו מעבר לקו [הסגול]”, כלשונו. עוד ציין, כי סאדאת הסכים לתמוך בהסכם על פי הקווים שהציע קיסינג’ר, לרבות הרחבת אזור החיץ והצבת ממשל סורי אזרחי בקונייטרה.
ב-5 במאי אמרה גולדה מאיר לממשלה כי קיסינג’ר הבהיר שמטרתו להגיע להסכם עם סוריה, אך אם המשא ומתן יתפוצץ, מוטב שזו תהיה אשמת סוריה, ושגם סאדאת יהיה מוכן לומר זאת. על הממשלה לפעול ללא אשליות שהוויתורים יבטיחו שקט לאורך זמן “אז בלי שום התלהבות, בלי שמץ של התלהבות, בלב כבד ובלי שום אשליות, אני אומרת שאין ברירה”. בסיום הישיבה, הסמיכה הממשלה את צוות השרים להמשיך במשא ומתן על בסיס ההחלטות מה-30 באפריל (תעודה 26).