ג.1 | פסילת מנות הדם - החלטה מקצועית ?
דו”ח הוועדה מסכם כך: “אחד הנושאים העיקריים שעסקנו בהם הייתה השאלה מי נתן את ההוראה למנוע התרמת דם ובמיוחד מי הורה להשמיד את מנות הדם, מבלי לספר על כך לתורמים”. הוועדה מבקשת להדגיש: “פסילת מנות הדם של בני העדה נעשתה מטעמים מקצועיים – רפואיים טהורים על פי מדיניות כלל עולמית. הדבקת תווית של גזענות על מדיניות זו, הייתה סילוף האמת והיוותה פגיעה קשה בתדמית מדינת-ישראל בעולם ושל שירותי-הדם שלה בעיני הציבור הישראלי” (עמודים 20-19 בדו”ח הוועדה הסופי).
אנשי מד”א, מפרט הדו”ח, גלגלו את האחריות למשרד הבריאות והאחרון גלגל אותה בחזרה: “מגמה זו של הסתרה גרמה ללא ספק מבוכה לאנשי המקצוע שבאו במגע עם בני העדה. אנו סבורים, כותבים חברי הוועדה, שאנשי מגן דוד אדום נאלצו בשל המדיניות הנראית לעיל, להשתמש בתירוצים שלא כולם היו אמת… מבלי יכולת לומר להם את האמת בפניהם” (עמוד 21 בדו”ח הוועדה הסופי).
לאחר שהאזינו בראשית עבודת הוועדה סדרת הרצאות היסטוריות על העדה ומנהגיה, פנו חבריה לשמוע את עדויות גורמי מערכת הבריאות. אחד מהם, ד”ר צבי בן ישי, מי שכיהן אותה עת כיו”ר ועדת ההיגוי העליונה לנושא האיידס במשרד הבריאות, חשף בפניה כי בתחילת שנות ה-90′, נרתמה המערכת, כולל פנייה לעיתונאים, על מנת למנוע פרסום היקף הנשאים בקרב בני העדה (תעודה 28, עמודים 201-197 בתיק סיכומי ישיבות + מסמכים, ג-7988/2). מדיניות זו עתידה להשתנות בשלב מאוחר יותר.
לוועדה נמסר אמנם גם מכתב מחודש יולי 1984, שנשלח על ידי ד”ר בן ישי אל מנכ”ל משרד הבריאות דאז – פרופסור מודן, בו הוא מתריע על שכיחות נוגדני נגיף הקשור באיידס בקרב עולי אתיופיה. בן ישי ציין נקודה זו במכתבו כהיבט סוציו פוליטי, וציין במפורש כי הנושא בבדיקה אך התריע שלא להשתמש לעת עתה בדמם לשם עירוי (תעודה 29, עמוד 163 בתיק סיכומי ישיבות + מסמכים, ג-7988/1). מכתב דומה מתקופה זו נמצא בחתימת מנהל שירותי האשפוז – ד”ר משה משיח.
על אלו כתבה הגברת נתמר הלל במסקנותיה: “בניגוד לרושם שנוצר בציבור, אין כל קשר בין ההחלטה שהתקבלה כאמור ב-1984 ובין מחלת האיידס. עד 1990 לא היו ידועים נשאים בקרב עולי אתיופיה ואף שרבים מבני העדה נבדקו לא נמצא אף אחד מהם כנשא של נוגדני איידס” (תעודה 30, עמוד 183 בתיק טיוטות דו”ח הועדה, ג-7988/4, וכן עמוד 30 בדו”ח הוועדה הסופי).