הנשיא נבון ונעדרי קרב סולטאן יעקב

.1 | מבוא

ב-6 ביוני 1982 החל מבצע “שלום הגליל” – מה שנודע לימים כמלחמת לבנון הראשונה. על כך כתבנו בפרק: “פעילותו של נבון במלחמת של”ג והקמת ועדת כהן”. בליל 11-10 ביוני נע צפונה גדוד מ”עוצבת אתגר” על “ציר מיכה” – הציר המרכזי בגזרה המזרחית שהתפתל מדרום לצפון, ממזרח לג’בל ערבה, והתחבר עם כביש ביירות-דמשק באזור העיירה שתורא. היה זה גדוד שריון של חיילי מילואים שהתבסס בעיקר על טנקים מסוג “מגח” (פטון).

אולם בעת שהגדוד עבר בסמוך לכפר רפיד, כפר הנמצא ממערב לציר מיכה ובשולי ג’בל ערבה, הוא נתקל בכוח מגדוד אחר של אותה עוצבה (אשר כבש את הכפר אחר הצהריים). טנק מהגדוד השני ירה ופגע בשני טנקים וכתוצאה מכך נפלו חמישה חיילים. זה היה אות פתיחה מבשר רעות לקרב סולטאן יעקב.

הכפר רפיד מדרום לסולטאן יעקב, 17.2.2007. ויקיפדיה

הגדוד המשיך צפונה עד שנתקל באש סורית. ככל הנראה מפקד הגדוד לא ידע שלפניו כוח סורי עדיף והוא הורה להמשיך צפונה. חלק מהגדוד הגיע עד סמוך לכפר סולטאן יעקב בבקעת הלבנון ושם נאלץ לעצור. כתוצאה מכך הוקף הגדוד על ידי כוח סורי גדול. ניסיונות של כוח מעוצבה אחרת לחלץ אותו עלו בתוהו. בסך הכול נהרגו בקרב זה 20 מחיילי צה”ל ו-30 נפצעו.

בשעה 08:45 בבוקר 11 ביוני נעשה שימוש בכל הכוח הארטילרי שנמצא בגזרה המזרחית ליצירת “ארגז אש” באמצעות ירי של אלפי פגזים מסביב לגדוד המכותר – למעט מצד דרום. הגדוד המכותר ניצל את הירי הארטילרי וחמק מהמלכודת לכיוון דרום כדי לחבור עם כוחות צה”ל.

אולם בדהרת הכלים דרומה נפגעו שני טנקים וחייליהם הפכו לנעדרים. ביוני 1984, בעקבות הסכם לחילופי שבויים עם סוריה, הוחזרו לישראל אחד הנעדרים שהיה שבוי בסוריה וגופתו של חייל נוסף. במאי 1985, ב”עסקת ג’יבריל”, הוחזר שבוי נוסף. אך עד היום נעדרים שלושה מהחיילים: זכריה באומל, יהודה כץ וצבי פלדמן.

.2 | התכתבות נבון עם רייגן בעקבות ביקורו בארצות הברית

בינואר 1983 הגיע הנשיא נבון לביקור בארצות הברית. על כך כתבנו בהרחבה בפרקים: “‘ביקור או קרש קפיצה’ – נבון בארצות הברית בצל שמועות על עתידו הפוליטי” ו”Mr. President הנשיא נבון ונשיאי ארצות הברית – חלק שני רונלד רייגן“. שיאו של הביקור היה פגישתו של נבון עם נשיא ארצות הברית רונלד רייגן ב-5 בינואר.

נבון לא העלה את שאלת הנעדרים בפגישתו עם רייגן. לכן פנה לרייגן באיגרת ב-15 בינואר ובה ביקש את עזרתו (תיק “נשיא המדינה יצחק נבון – מכתב שוטף”, נ-312/5, עמ’ 410):

ב-8 בפברואר 1983 השיב רייגן לנבון. הוא גילה סימפטיה רבה לבעיית הנעדרים והזכיר את נעדרי הצבא האמריקני במלחמת וייטנאם. הוא גם פירט בפני נבון את מאמציהם של הדיפלומטים האמריקנים לשכנע את שליטי סוריה לסייע להחזרת הנעדרים (תיק “הנשיא חיים הרצוג – התכתבות עם ראשי מדינה ועם שגרירויות”, נ-475/11, עמ’ 114-113):

 

 

.3 | מחאתה של משפחת באומל

חילופי המכתבים בין נבון לרייגן הובאו לידיעת משפחות הנעדרים. יונה ומרים באומל, הוריו של זכריה באומל, רגזו על מה שראו כחוסר מעש מצדו של נבון בעניין השבת הנעדרים. הם שלחו לנבון מכתב ביקורתי ביותר (תיק “נשיא המדינה יצחק נבון – פגישות”, נ-314/4, עמ’ 65-62) בו פירטו את פעולותיהם מול הנשיא, כולל פגישה שקיימו ב-9 בנובמבר 1982:

ככל הנראה בעקבות המכתב נקבעה להורי הנעדרים פגישה נוספת עם הנשיא נבון (שעמד בפני סיום כהונתו).