.1 | שיר העם האהוב
בתולדות הזמר העברי ישנם מעט מאוד יוצרים שזכו למקום של כבוד כפי שזכתה לו המשוררת והמלחינה נעמי שמר. מראשית יצירתה הפכו שיריה לנכסי צאן ברזל של הזמר העברי ובטאו את הישראליות במיטבה – מ”זמר נודד” ו”שדה תלתן”, דרך “מחר” ו”חורשת האקליפטוס” ועד “ירושלים של זהב” ו”לו יהי” ועוד מאות של שירים. היא הפכה ליוצרת המושמעת ביותר מעל גלי האתר, אך גם בקומזיצים סביב למדורות, בערבי שירה ובכל מקום שבו שרו זמר עברי.
למרות ששמר בת קבוצת כינרת אמצה בשנים מאוחרות עמדות פוליטיות שזוהו עם הימין הפוליטי, היא נותרה אהודה מאוד על אנשי תנועת העבודה ומנהיגיה שהמשיכו לראות בה “אחת משלנו”. דומה שגם יצחק נבון אהב מאוד את יצירתה.
בסוף שנת 1978, יזם ארגון יוניצ’ף (קרן האו”ם לילדים) – גרמניה, הפקת תקליט של שירי עם מ-60 מדינות. השירים יבחרו על ידי ראשי המדינות שיתבקשו לבחור את שיר העם האהוב עליהם ביותר ולהביע את עמדתם כלפי השיר וכלפי שירי עם בכלל. בישראל הופנתה הבקשה אל הנשיא נבון (תיק הנשיא נבון – נעמי שמר חורשת האקליפטוס, נ- 295/4 עמ’ 29) (כל המסמכים בפרסום, הם מתיק זה). מן המסמכים בתיק עולה שנבון התלבט תחילה בין שני שירים: “חורשת האקליפטוס” שחיברה נעמי שמר ו”בשנה הבאה” שכתבו אהוד מנור ונורית הירש. לבסוף הוחלט על שירה של נעמי שמר ונבון ביקש פרטים עליו (עמ’ 19, 21). עוזרתו האישית של יצחק נבון, שולמית נרדי, אף תרגמה את מילות השיר לאנגלית (עמ’ 11).
לא ברור אם רעיון הפקת התקליט יצא אל הפועל, אולם הבחירה מלמדת על אהדתו הרבה של נבון לשיריה של שמר.
https://www.youtube.com/watch?v=_Rg9dgmRyrI
(צוות הווי של הנח”ל שר את שירה של נעמי שמר: חורשת האקליפטוס)