“קיפי” ו”מוישה אופניק” מחנכים את ילדי ישראל לסובלנות –יצחק נבון ב”רחוב סומסום”

רבים מתושבי ישראל מציינים בוודאי בין חוויות ילדותם הבולטות את הסדרה המיתולוגית “רחוב סומסום” ששודרה במשך שנים רבות בטלוויזיה החינוכית. גיבורי הסדרה: “קיפי בן קיפוד”, “מוישה אופניק”, “אריק ובנץ” ונוספים, היו לגיבורי ילדות של רבים.

קיפי בן קיפוד, מהדמויות הבולטות של הסדרה “רחוב סומסום”. ויקיפדיה

“רחוב סומסום” או בשמה האנגלי “Sesame Street”  הייתה תכנית טלוויזיה אמריקנית לילדים שנועדה לשדר מסרים חינוכיים כגון שילובם של ילדים ממוצא אתני שונה, צמצום פערים, כיבוד האחר, הקניית הרגלי קריאה ועוד.  היא הפכה לתכנית הילדים הפופולרית ביותר בארצות הברית וגרסאות מקומיות שלה שודרו בעשרות מדינות בעולם. בישראל היא שודרה תחילה בשנות ה-70 בגרסתה המקורית תחת השם “רחוב ההפתעות”. ב-1983 החל בטלוויזיה החינוכית שידור של  גרסה ישראלית  של הסדרה תחת  השם “רחוב סומסום”, שנועדה לסייע בהעברת מסרים חינוכיים ושל סובלנות וצמצום פערים, וזכתה מיד להצלחה רבה בין ילדי ישראל. השתתפו בה מבחר מהבולטים בשחקני הבמה בישראל – חלקם כקולות של בובות כמו שרי צוריאל (קיפי), וחלקם בתפקידים אנושיים ובהם: מיקי קם, נתן דטנר, חנה רוט, גבי עמרני, יונה עטרי ועוד. התכנית הישראלית זכתה לשבחים רבים ונבחרה על ידי החברה האמריקנית שהפיקה את התכנית (Children Television Workshop – C.T.W ) כתכנית הטובה ביותר שהופקה מחוץ לארצות הברית.

יצחק נבון כשר החינוך חייב שימוש גובר במדיה התקשורתית במפעלי החינוך, מתוך הבנה כי זו פלטפורמה שמדברת אל התלמידים ותואמת את תחומי העניין שלהם. למשל ב-1987 נשלחה הודעה אל מנהל הטלוויזיה החינוכית, יעקב לורברבוים, ועל פיה החליט שר החינוך נבון שמשרדו ישתתף במימון פרויקט של הטלוויזיה החינוכית לעידוד הקריאה בספרות עברית ובספרות ילדים קלסית מתורגמת (לשכת השר נבון – טלוויזיה חינוכית, גל-15454/9 עמ’ 254].

נבון גם מצא עניין רב במסריה החינוכיים

אריק ובנץ, מגיבורי הסדרה “רחוב סומסום”. ויקיפדיה

של הסדרה “רחוב סומסום”, שתאמו במידה רבה את יעדיו במשרד החינוך. לאור ההצלחה הרבה של התכנית הוחלט להפיק עוד 65 פרקים והוקמה באמריקה “אגודת ידידי רחוב סומסום” במטרה לסייע בגיוס כספים לשם כך. כמו כן עלה רעיון להפיק פרקים שישלבו קטעים מקוריים מהסדרה הישראלית ומהסדרה האמריקנית של רחוב סומסום, שישודרו לילדים אמריקנים ובעיקר לילדים יהודים ברשת החינוכית הלאומית בארצות הברית.

במאי 1986 עמד שר החינוך נבון לצאת לסיור בארצות הברית. סיורו נועד ללמוד מפי אנשי אקדמיה על התקדמות המחקר החינוכי בארה”ב  וגם להציג להם את יעדי החינוך בישראל. כמו כן עמד לייצג את ישראל באירועי יום העצמאות של ישראל בניו-יורק (מדיניות החינוך – קשרים עם אמריקה, גל-18680/8 עמ’ 160).

במסגרת סיורו בארצות הברית עמד נבון להיפגש גם עם ראשי “אגודת ידידי רחוב סומסום”, לואיס ברנשטיין ואילי אוונס. לקראת הפגישה שלח לו מנכ”ל הטלוויזיה החינוכית לורברבוים מכתב ובו פרטים על התכנית “רחוב סומסום”, הצלחתה הרבה בישראל, התכניות לגביה בעתיד, וביקש כי בפגישתו אתם יחפש דרכים לסייע להם (גל-18680/8 עמ’ 154).

מוישה אופניק, גיבורם של רבים מילדי ישראל. ויקיפדיה

עם שובו לישראל, כנראה בעקבות פגישתו עם ברנשטיין ואוונס, שלח נבון מכתבים זהים אל שורה של אנשי עסקים ואישי ציבור אמריקנים. הוא הביע את צערו על כך שלא יצא לו להיפגש אתם כדי לדון, לדבריו, “בתכנית רבת החשיבות החינוכית רחוב סומסום”. הוא הפליג בשבחי התכנית הישראלית וציין שהיא מהווה מודל רב עוצמה של סובלנות חברתית ודתית בין ספרדים ואשכנזים, קהילות דתיות ולא דתיות, כמו גם בין יהודים וערבים. הוא ציין שהתכנית כה חשובה וחיונית בעיני משרד החינוך עד שהוא שילב אותה במערכת השעות של החינוך בגני הילדים. הוא המשיך וציין כי הפרויקט המשותף יוצג באמריקה כדי להראות לילדים אמריקנים אספקטים שונים של החיים בישראל. בסיום כתב להם שהוא עצמו קיבל עליו את תפקיד “הפטרון הבינלאומי של התכנית ‘רחוב סומסום”, והפציר בהם להיפגש עם ראשי אגודת הידידות ולהצטרף לתומכים בה. (מדיניות מערכת החינוך – קשרים עם אמריקה, גל-18680/9 עמ’ 271)

תיקים לעיון נוסף:

לשכת השר נבון – טלוויזיה חינוכית, גל-15454/9

מדיניות החינוך – קשרים עם אמריקה, גל-18680/8

מדיניות מערכת החינוך – קשרים עם אמריקה, גל-18680/9

.1 | קטע קלאסי מ"רחוב סומסום"

“רוצה להיות שם”

https://www.youtube.com/watch?v=Sm8QpI-A5fE