.1 | בין השקל לשקל החדש - שכר הלימוד באקדמיה מוצמד למטבע חוץ
ימים ספורים אל תוך הקדנציה שלו כשר החינוך החדש, נדרש נבון לטפל בסוגיה כאובה ובוערת – שכר הלימוד באוניברסיטאות. תפוח האדמה הלוהט הזה, עתיד היה ללוות אותו למשך כל תקופת כהונתו. בעניין זה אחז אמנם בעמדת תיווך חשובה, אך מאתגרת במיוחד. מחד, החזיק בעמדת מפתח מול מקבלי ההחלטות והיה בעל השפעה על חלוקת המשאבים. מאידך, קרוב היה אצל ציבור הסטודנטים. הוא הבין לליבם, הכיל את מצוקתם הכלכלית וביקש לסייע להם בכל מאודו. בין קצוות אלו ובתוך זירת המאבק ניצבו גם פוליטיקאים, אזרחים וראשי מוסדות ההשכלה הגבוהה. כל צד ביקש לבסס טיעון משלו ולהציע דרך פעולה.
באותה תקופה מדינת ישראל הייתה שרויה במשבר כלכלי ובמציאות של דהירת מחירים. שר האוצר יורם ארידור ביקש בצעד חריג להפוך את הדולר למטבע חוקי בישראל. המהלך כשל, ולאחריו הוקמה ממשלת האחדות הלאומית, בה נבחר נבון לעמוד בראש משרד החינוך (ע’ 247 בתיק גל-18163/1: מדיניות מערכת החינוך – שכר לימוד בבתי ספר גבוהים). עם כניסתו לתפקיד, עמדה בפתחה שנת לימודים אקדמאית. עוד בטרם נהגתה תכנית הייצוב הכלכלית, נדרש נבון לנווט בין דרישות הצעירים לסיוע במימון לימודיהם שמחיריהם האמירו במהירות, ובין הממשל המתמודד עם המשבר. הסטודנטים יצאו למאבק והכריזו – ‘שביתה’. ועד ראשי האוניברסיטאות העביר לסטודנטים בקשה להפסיק את השביתה, ומהממשלה לפעול להסדר מיידי שלא יפגע בתקציבי האוניברסיטאות המקוצצים (ע’ 194 בתיק גל-18162/10).
נבון היה בקי בחומר הנלמד. על תפיסתו בנושא ניתן ללמוד עוד מכהונתו כראש ‘ועדת נבון’ לקביעת שכר הלימוד שהתכנסה בשנת 1977: “בקביעת סדר העדיפויות של מדינת ישראל, ראויה הייתה ההשכלה לעמוד בראש הצרכים הלאומיים לאחר צרכי הביטחון. עם ישראל, קטן במספרו ועומד בפני מבחנים חמורים בתחומים שונים, כל גורלו תלוי באיכות וברמה הרוחנית – אינטלקטואלית של בניו. ולו ניתן היה להעניק השכלה על יסודית וגבוהה חינם – הייתה בכך הגשמה של מטרה לאומית ממדרגה ראשונה. באין אפשרות כזאת ראלית כיום, אנו מנועים באיסור חמור לקבוע קביעות אשר ימנעו אף מתלמיד אחד, אף מסטודנט אחד לרכוש את השכלתו“. נבון ראה לנכון להדגיש, “חשוב הדבר כי לא תבוא יוזמה ממשלתית להפר את החלטות הוועדה. איש לא יהיה מוכן להשתתף בעתיד באיזו ועדה, אשר מסקנותיה תושמנה לאל לאחר עבודה ממושכת וטרחה מרובה” (ע’ 258 בתיק גל-18162/8). החלטות הועדה אכן נשמרו עד להקמת ועדה נוספת בשנת 1982 לקביעת גובה שכר הלימוד – ועדת קצב. גם הפעם נקבעו תקנות עם תוקף מחייב לחמש שנים אך ההסדר הופר בעת כהונתו של נבון כשר חינוך.
נבון נאלץ לעמוד בשער, וביקש להבטיח “ששום סטודנט לא ינשור מהלימודים בשל העלאת שכר הלימוד”. הוא פעל לטובת גיבוש פשרה וקיים דיונים דחופים כדי למנוע את השבתת מערכת ההשכלה הגבוהה (ע’ 326 בתיק גל-18162/9). ראש הממשלה דאז שמעון פרס תמך בהצעת נבון, ובמסגרת זו נהגתה הצעת חוק שכר לימוד לשנת הלימודים תשמ”ה (ע’ 284 בתיק גל-18162/10).
במסגרת הדיונים המתמשכים פנה נבון אל מזכיר הממשלה יוסי ביילין וביקש אותו לבצע משאל טלפוני בין חברי הממשלה (ע’ 197 בתיק גל-18162/8).
פעולה זו לא עברה בשקט ולא כולם ראו בעין טובה את הניסיון לגשר על הקצוות המנוגדים: “משאל טלפוני לקבוע שכר לימוד? אפשר לנהל את כל המדינה בטלפון?”, רשם לו סטודנט, “למה משלמים 120 משכורות?”.
הסטודנט קבל על שיטת החישוב המוצעת לשכר לימוד רטרואקטיבי: “הרי מישהו צריך לשלם עבור הבקבוקים של הממשלה המתרחבת. לכן הסטודנטים שהם סקטור חלש צריכים לשלם אגרה של 200 דולר. האם אנו גם מרוויחים בדולרים”, הוסיף ושאל. “ומה עם ההסכמים לפי ועדת קצב? – אהה, כתבו אותם על הקרח. אכן אני שמח שאני אזרח במדינה שלועגת לאזרחיה, לחוקיה ולהסכמיה” (ע’ 189 בתיק גל-18162/9).
אל מכתב ברוח דומה שנתקבל מוועדת הסטודנטים החדשה באוניברסיטת תל אביב, השיב ראש לשכת השר – גלעד נבו: “במשק יש כיום מצב חירום כלכלי המחייב גזרות וצעדים קשים, וזאת כמובן תוך התחשבות ועזרה עד כמה שניתן לשכבות חלשות. השר מודע לעובדה ששכר סטודנט הוא מהנמוכים במשק והוא תומך בהעלאת השכר. בתחום הלימודים האקדמיים העזרה ניתנת בשתי צורות: הלוואות למיעוטי יכולת, ומלגות שונות והבולטת שבהן – פר”ח” (ע’ 135 בתיק גל-18162/8).