ב.1 | נערכים לשלב הראשון של השיחות על הסכם עזה ויריחו, אוקטובר 1993
בנספח 2 של ההצהרה נקבע ששני הצדדים יערכו הסכם בדבר נסיגת כוחות ישראלים מרצועת עזה ומאזור יריחו ויחתמו עליו בתוך חודשיים מתאריך כניסתה לתוקף של הצהרת העקרונות. המשא ומתן על ההסכם החל באוקטובר 1993 אבל הצדדים לא הצליחו לסיימו במועד שנקבע. תחילה נבע העיכוב מקשיים בהרכבת המשלחת הפלסטינית, על רקע קשיי ערפאת בהעברת ההסכם במוסדות אש”ף, והתנגדות חלק משותפיו הקודמים. היה גם מתח בין אש”ף-תוניס (“החוץ”) להנהגה המקומית בשטחים (“הפנים”) שהתעצמה מאד בתקופת האינתיפאדה.
ב-6 באוקטובר נפגש רבין עם ערפאת בקהיר והאיץ בו לזרז את הקמת הצוותים. לדבריו עברו שבועות מהחתימה ולא קרה כלום. “צריכים לממש את המומנטום”. ערפאת הסכים להצעותיו וביקש מחוות כגון החזרת פעילים מגורשים ושחרור אסירים. רבין ביקש להשאיר את הנושא למשא ומתן אך הסכים למחווה לפני כנוס הוועד הפועל של אש”ף (ראו ראשי פרקים של השיחה, תעודה 4, שיחת ערפאת עם רבין, 6.10.1993). רק לאחר ישיבת הוועד הפועל ב-10 באוקטובר העבירו הפלסטינים רשימת משתתפים בוועדה על הסכם עזה ויריחו לשיחות שעמדו להיפתח בטאבה
בצד הישראלי, הפקיד ראש הממשלה אנשי צבא על חלקים מרכזיים במשא ומתן. החלטה זו ביטאה את השקפתו, כפי שהביע אותה בשיחה עם הנשיא מובארכ ערב חתימת הסכם אוסלו, כי ביצוע ההסכם הוא אחריותו הישירה בתוקף היותו גם ראש ממשלה וגם שר הביטחון. רבין אמר שהצהרת העקרונות היא חשובה אך המבחן האמתי יהיה בביצוע בשטח (תעודה 2, שיחת רבין ומובארכ, 12.9.1993).
לפי הצעת ישראל, הוחלט להקים ארבע ועדות שיעסקו בהיבטים שונים של ביצוע הצהרת העקרונות. שר החוץ פרס עמד בראש ועדת קישור כללית; סגן הרמטכ”ל אמנון ליפקין שחק הופקד על הוועדה על הסכם עזה ויריחו, שהיתה החשובה ביותר בעיני רבין, וניהל שיחות בטאבה ובקהיר עם נביל שעת’. עם זאת, ישראל ביקשה לשמר את המסגרת של השיחות הרב צדדיות בוושינגטון, והאלוף דני רוטשילד, מתאם הפעולות בשטחים, ניהל שם שיחות על תקופת המעבר וסידורי האוטונומיה כגון עריכת בחירות לרשות הפלסטינית, עם חברי המשלחת המקורית לוושינגטון, המורכבת בעיקר מתושבי השטחים. רק השיחות הכלכליות, שעסקו בהקמת מוסדות פיננסיים ברשות הפלסטינית ובמדיניות המס והמכס, הופקדו בידי אזרחים. הן התנהלו בפאריס בראשות שר האוצר אברהם שוחט ואיש משרד החוץ עודד ערן, עם אבו עלא בצד השני. אפילו בראש קבוצת העבודה שטיפלה בנושאים אזרחיים מובהקים, כגון ארכיאולוגיה, מים, חקלאות ותקשורת, עמד איש צבא – ראש המנהל האזרחי גדי זוהר. במקביל ניהל פרס שורה של מגעים לגיוס מדינות בעולם לסייע לפלסטינים – סיוע כספי וסיוע בהקמת מוסדות מדינה, במיוחד המשטרה הפלסטינית. יוסי ביילין עסק בנושא הפליטים ויצא להיפגש עם ערפאת בתוניס.
בינתיים הזמינה ארצות הברית את המדינות התורמות– נציגי ארצות הברית, האיחוד האירופאי, קנדה, יפן, סקנדינביה, סעודיה ומדינות המפרץ ועוד – לוועידה כלכלית בוושינגטון. הן הסכימו לתרום 2.5 מיליארד דולר במשך חמש שנים, בעיקר מארצות הברית, האיחוד האירופאי ויפן. בשל חילוקי דעות בין ארצות הברית והאירופים, הוחלט שנורבגיה תעמוד בראש הקבוצה (תשמש “מחזיקת הפטיש”). הפלסטינים נדרשו להקים מוסדות כלכליים מסודרים שיוכלו לקלוט את כספי הסיוע. בסוף הקימו מועצה כלכלית בשם PECDAR) Palestinian Economic Council for Development and Reconstruction).
ב-13 באוקטובר פתחה ועדת הקישור את דיוניה בקהיר, בראשותם של פרס ואבו מאזן. באותו יום נפתחו השיחות על עזה ויריחו בטאבה,”באווירה מצוינת” לפי דיווחו של חבר הצוות יהושע זכאי. נקבע סדר יום ובו הנושאים העיקריים: לוח זמנים לנסיגה ישראלית מאזורי עזה ויריחו; הגדרת אזור יריחו; סידורים להקמת המשטרה הפלסטינית והפעלתה; המעברים בין עזה למצרים ובין יריחו לירדן; מעבר בטוח בין עזה ליריחו; הנוכחות הבינלאומית; העברת השלטון; שיתוף פעולה כלכלי; הגדרת אזורי היישובים וצעדים בוני אמון. הוקמו קבוצות עבודה – קבוצה אזרחית וקבוצה בענייני ביטחון (תעודה 5 יהושע זכאי אל ז’ק נריה 17.10.1993)
כבר בשלב זה לחצו אנשי אש”ף על ישראל לשחרר אסירים, ובהם גם אסירי חמאס, כדי להפריד בין גורמים יותר מתונים שיהיו מוכנים לקבל את סמכות הרשות לבין גורמים קיצוניים. אך ישראל התקשתה לפעול לפי בקשה זו לאור פעולות טרור של מתנגדי ההסכם, למשל פיגוע בו נהרגו שני מטיילים בוואדי קלט בתחילת אוקטובר 1993. פרס גינה את הרצח שבוצע על-ידי הג’יהאד האסלאמי בדבריו בפתיחת מושב החורף של הכנסת ואמר כי ביצוע ההסכם עם הפלסטינים לא יושפע מגל הטרור מצד אויבי השלום. לישראלים ולפלסטינים יש אינטרס משותף להילחם בטרור. זמן קצר לפני שחרור האסירים המתוכנן נהרגו שני חיילים בחאן יונס על-ידי החמאס. אף על פי כן, לאחר שהאלוף שחק כבר הבטיח לשחרר כמה מאות אסירים וביניהם חולים, נשים, ילדים מתחת לגיל שמונה עשרה וגברים מעל גיל חמישים, המהלך יצא לפועל (תעודה 7, ז’ק נריה אל יצחק רבין ושמעון שבס, 24.10.1993).