.1 | מבוא
עורכים: חגי צורף מארכיון המדינה ומיכאל וולפסון מאוניברסיטת הצבא הפדרלי במינכן
‘מעתה גורל הערבים הוא בידי עצמם’, כך אמר בראשית יולי 1973 חאפז איסמעיל, יועצו הבכיר של נשיא מצרים אנואר סאדאת ומי שניהל עבורו את המגעים המדיניים, לשליח הגרמני לותר לאהן לאחר שדחה מכול וכול את ההצעה שהעביר לו לאהן מראש ממשלת ישראל גולדה מאיר ‘להיפגש אתם [עם המצרים] לצורך מגע אישי ראשון בכול מקום, עת ודרג’ (תעודה 20). שליחותו של לאהן, שלושה חודשים בלבד לפני פרוץ מלחמת יום הכיפורים, באה בעקבות בקשתה של ראש ממשלת ישראל מקנצלר גרמניה המערבית וילי ברנדט בשיחה בארבע עיניים בעת ביקורו בישראל, להציע לסאדאת לפתוח במשא ומתן חשאי עם ישראל, ובמילותיה: ‘הוא יכול להגיד לסאדאת כי הוא, ברנדט, משוכנע שאנחנו באמת רוצים שלום. כי אין אנו רוצים את כל סיני, או את מחצית סיני או את מרבית סיני. ברנדט יכול להבהיר לסאדאת כי אין אנו מבקשים ממנו תחילת מו”מ בפומבי, וכי אנו מוכנים לפתוח במו”מ סודי וכו’ (תעודה 8).
ב-7 ביוני 1973 נחת מטוסו של ברנדט בישראל וראש הממשלה קיבלה את פניו בטכס רשמי בנמל התעופה בלוד. היה זה ביקור היסטורי, ביקור ראשון של קנצלר גרמני מכהן בישראל, וזיכרונות העבר הפכו אותו לטעון ורגיש במיוחד. אולם היה זה גם ביקור רב חשיבות מבחינת יחסי ישראל וגרמניה. עתה מתברר מן המסמכים שנודעה לו גם חשיבות מדינית רבה, והיא נבעה מפעילות שנערכה מאחורי הקלעים ונועדה לנצל את הביקור ואת מעמדו של ברנדט כדי להביא לפתיחת משא ומתן מדיני חשאי בין ישראל למצרים. זו לא הייתה הפעם הראשונה שגולדה שלחה שליחים אל סאדאת בהצעה לפתוח בשיחות חשאיות. קדמו לה הצעות שהועברו ב-1971 על יד מזכיר המדינה ויליאם רוג’רס, במאי 1972 באמצעות שליט רומניה צ’אושסקו כמענה להצעתו של סאדאת וכנראה גם בהזדמנויות נוספות. גם בכל המקרים האלו דחו המצרים את הצעותיה של ראש הממשלה.
אנו מפרסמים 27 תעודות מארכיון המדינה ומסמך אחד מארכיון צה”ל ומערכת הביטחון, שעוסקים בביקור ובעיקר בהיבטים המדיניים שלו ובמרכזם השליחות הגרמנית לקהיר. במסמכים: מברקים, חילופי אגרות, רישומי שיחות וישיבות ממשלת ישראל שנחשפות לראשונה. כמו כן מובאים בפרסום תרגום לעברית של שני מסמכים גרמנים שעוסקים בביקור, ונלקחו מתוך פרסום על מדיניות החוץ של גרמניה המערבית ב-1973.
המחקר לפרסום זה נערך במשותף עם פרופ’ מיכאל וולפסון, היסטוריון ומרצה באוניברסיטת הצבא הפדרלי במינכן, ובעזרתם של פרופסור תומאס ברכנמאכר, היסטוריון ומרצה באוניברסיטת פוטסדאם, ואינס קייל, חוקרת של מדעי המדינה בגרמניה.
מאמרו של פרופ’ וולפסון בעניין זה מתפרסם בעת ובעונה אחת בעיתון WELT AM SONNTAG בגרמניה.