• עורכת ראשית:
    גליה ויסמן
  • פורסם לרגל:
    יום ירושלים תשע"ח

מבוא

לכבוד יום ירושלים מובאים להלן מספר תצלומים מאוסף תצלומי משרד המידע לציבור של פלסטינה-ארץ ישראל (Public Information Office, מינהל ההסברה) המתעדים אתרים ואנשים בירושלים של שנות השלושים והארבעים.

1. ארמון הנציב, בית הנציב העליון 2. מוזיאון רוקפלר 3. בנין ימק”א ומלון המלך דוד בשלג 4. ארמון הנציב, בית הנציב העליון מבפנים 5. פינת רחוב יפו ורחוב הנסיכה מרי (שלומציון המלכה) , הולכי רגל וכלי רכב, שאריות שלג על גגות הבתים

 

 

בין האתרים המצולמים במרכז העיר ניתן לזהות את רחוב יפו, מלון המלך דוד ובנין ימק”א. בעיר העתיקה ניתן לראות את כיפת הסלע ומתחם הר הבית, כנסית הקבר, חומות העיר, אזור שער יפו, מוזיאון רוקפלר, רחוב השוק וסימטאות ובהן הולכי רגל. ישנן גם תמונות המתעדות את מוסדות הממשל בעיר-ארמון הנציב, לשכת המודיעין הממשלתית ותחנת השידור בירושלים.

בתמונות בולט המגוון האנושי של אוכלוסיית העיר-מוסלמים, נוצרים, יהודים חרדים, אנשי ממשל וצבא בריטיים, חיילים אוסטרלים (שהגיעו להתרענן בא”י במהלך שירותם בצפון אפריקה במלחמת העולם השניה) וסקוטים, סבלים ורוכלים, מבוגרים וילדים, תושבי קבע ומבקרים.

הסבר כללי על אוסף התצלומים והגוף היוצר:

משרד המידע לציבור (ידוע גם בשם “לשכת המודיעין הממשלתית” בפרסומים בעברית), הגוף שיצר את האוסף, עסק בהסברה ויחסי ציבור בתקופת מלחמת העולם השניה והיווה גוף מקשר בין הממשל לעיתונות ולציבור. המשרד פעל להפצת מידע על מהלך המלחמה ולגיוס דעת הקהל בא”י לטובת המאמץ המלחמתי של בנות הברית באמצעות פעילות הסברתית. הפצת המידע לציבור נעשתה ע”י פרסום כתבי עת ועיתונים, פוסטרים, שידור מהדורות חדשות , אירגון הרצאות ופעילויות תרבות, חלוקת מכשירי רדיו והבאת קולנוע נייד לכפרים באזורי הספר, הפקה מקומית של סרטונים, פרסום מידע רשמי ממוסדות הממשלה לציבור וקיום קשר הדוק עם העיתונות (באוסף עצמו ניתן למצוא תמונות המתעדות פעילות הסברתית זו).

רוב התמונות באוסף הן משנות המלחמה אך יתכן שהאוסף כולל גם תמונות מוקדמות יותר שנאספו ממשרדי ממשלה שונים. ניתן לשער שאוסף הצילומים שימש כמאגר מידע לפעולות ההסברה של המשרד. האוסף מונה למעלה מ-700 תצלומים ומתעד בעיקר את חיי התושבים הערבים בארץ.

הנושאים העיקריים המתועדים באוסף הם נופים ואתרים שונים בערים העתיקות בארץ, מקומות קדושים לאיסלאם ולנצרות (מסגדים וכנסיות), עובדים בתעשיה זעירה ומלאכה, ייצור חקלאי ודיג, מוסדות חינוך והוראה, פקידים ומוסדות של השלטון הבריטי ושל השלטון המקומי, גיוס לצבא הבריטי ומלחמת העולם השניה, טיפול רפואי בבתי חולים ומרפאות, הדרכת אימהות לתינוקות, תמונות דיוקן של מנהיגים, אנשי דת ובעלי מלאכה ותמונות המתעדות את חיי היום-יום בעיר ובכפר.

יש לשער כי אוסף התמונות השמור בארכיון המדינה, הגיע אליו למשמורת יחד עם יתר החומר המנדטורי שנותר בבניני הממשל הבריטי לאחר עזיבת הבריטים את הארץ.

המשך לקרוא