בחודשים פברואר – אפריל 1947 נערך על ידי “ועד הקהילה העברית” בירושלים מפקד אוכלוסין.
הוועד שהיה חלק ממוסדות “כנסת ישראל” (הארגון הכללי שתחתיו פעלו מוסדות “היישוב המאורגן” בתקופת המנדט הבריטי), ערך מפקד במטרה להרכיב רשימת בעלי זכות בחירה לבחירות פנימיות שהיו אמורות להיערך בשלהי שנת 1947.
במפקד זה נפקדו כ- 20,000 משפחות והוא מכיל למעלה מ-100,000 מתושביה היהודים של ירושלים, שהתגוררו ברובם בשכונות מחוץ לחומות, שנבנו עוד בתקופה העות’מאנית ובתקופת המנדט הבריטי ומיעוט קטן מתוכם ברובע היהודי של העיר העתיקה.
האוסף שלפניכם מכיל כ- 26,000 טפסי שאלונים שהם חומרי הגלם שבאמצעותם בוצע המפקד שלבסוף רוכז בלמעלה מ-200 תיקים.
כל טופס באוסף מכיל נתונים דמוגרפיים של משפחה אחת והוא מקוטלג על בסיס שכונות ורחובות מרכזיים אשר לא שויכו לאף שכונה (כגון רחובות מרכז העיר – “המשולש”). בטופסי המפקד ניתן לראות את האוכלוסייה היהודית בירושלים על שלל רבדיה: אשכנזים, ספרדים, חרדים, דתיים-לאומיים וחילונים. כמו כן, במעבר על טופסי המפקד אפשר להבחין באישים מפורסמים מההנהגה הפוליטית של היישוב העברי והעיר ירושלים, אנשי רוח ואקדמיה, רבנים בולטים ועוד.
ארכיון המדינה יפעל בהמשך למפתח את הטפסים כך שניתן יהיה לערוך חיפוש ביתר קלות אך תהליך זה יארך זמן רב, לכן לרגל יום שחרור ירושלים התשע”ח מוגש לפניכם האוסף עם מיפתוח ראשוני של שמות השכונות והרחובות בלבד אנו מקווים שבאמצעותו תוכלו למצוא את משפחותיכם וכן שכנים ומכרים.
כמו כן, אנו מצרפים קישור לפרסום נוסף העוסק בירושלים: תערוכת תצלומים מתוך אוסף תצלומי משרד המידע לציבור של פלסטינה-ארץ ישראל (Public Information Office, מינהל ההסברה) ובה צילומים המתעדים אתרים ואנשים בירושלים של שנות השלושים והארבעים.
המשך לקרוא