• פורסם לראשונה:
    יוני 2017

https://youtu.be/raBZGpaOfes

היו אלו ששה ימים ביוני 1967 אשר שינו את המזרח התיכון.

מדינה קטנה עם גבולות צרים שילשה את שיטחה. העיר העתיקה, סיני, עזה, יהודה ושומרון ורמת הגולן עברו לשליטה ישראלית. חרדה קיומית ערב המלחמה פינתה מקומה לאופוריה אחריה. מספר אירועים נצרבו בתודעה הלאומית: הצנחנים בכותל, יוסי בן חנן בתעלה, והשקט שירד על אצבע הגליל. השלכות המלחמה מעצבות את חיינו עד היום.

עדי יפה מודיע לאשכול על תחילת מבצע “מוקד”

לניצחון היה מחיר כבד: 779 חיילים נפלו, כמעט 2,600 נפצעו, 15 נפלו בשבי.

המתיחות בגבולות התחילה זמן רב לפני המלחמה. הפלת ששה מיגים סוריים ב-7 באפריל שינתה מצב ביטחוני כרוני למשבר מתפתח שהוביל למלחמה. ב-15 במאי – יום העצמאות ה-19 – נכנסו כוחות מצריים לסיני תוך הפרת הסכמות בין-לאומיות, ובכך החלה תקופת ההמתנה; צה”ל החל בגיוס מילואים. כעבור שבוע פינה האו”ם את כוחותיו מסיני ולמחרת חסם הצבא המצרי את מיצרי טיראן. המצרים המשיכו להזרים כוחות לסיני, ירדן הצטרפה לחזית הערבית והכפיפה את צבאה לגנרל מצרי, העירקים החלו בהכנות לשיגור חיל משלוח לירדן, וכלי התקשורת הערביים מלאו איומי על השמדתה הקרובה של ישראל. בתחילת יוני הוקמה ממשלה רחבה. מנחם בגין ויוסף ספיר הצטרפו לקואליציה, כמו גם משה דיין שמונה לשר הביטחון.

ב-5 ביוני פתח חיל האויר בהתקפת מנע על חילות האויר הערביים. כוחות היבשה תקפו את המצרים חצי שעה אחר-כך. כיבוש כל סיני הושלם ב-8 ביוני. כאשר הירדנים החלו בהפגזת ירושלים המערבית תקף צה”ל גם את צבא ירדן. בתוך ארבעה ימים נכבשה כל שטחי יהודה ושומרון; העיר העתיקה שוחררה ב-7 ביוני, כ”ח באייר. ביומיים האחרונים של המלחמה עיקר המאמץ כוון נגד סוריה, ונכבשה רמת הגולן.

בתום המלחמה היה על קברניטי המדינה להחליט מה ייעשה בשטחים החדשים ובתושביהם. כבר במהלך יוני חוקקה הכנסת חוק שצירף את מזרח ירושלים לישראל.

ארכיון המדינה מציג כאן קרוב לאלף תיקי מסמכים, ועוד מאות הקלטות, סרטים ותמונות, המתוייגות ב-540 תגיות נושאיות. בין שאר הנושאים שבמסמכים:

  • סטנוגרמות הממשלה ובמיוחד ועדת השרים לביטחון
  • חומר מדיני- בעיקר של לשכת מנכ”ל משרד ראש הממשלה יעקב הרצוג
  • חומר צבאי- דיווחים על מבצעים, תקריות גבול, מהלכי המלחמה וראשית הממשל הצבאי
  • יחסים בינלאומיים, כולל הפעילות באו”ם
  • משק- תקופת ההמתנה  שלפני המלחמה- משק לשעת חירום, הג”א וכו
  • ראשית הטיפול במקומות הקדושים
  • מעמד הר הבית והכותל
  • תיירות לאחר המלחמה
  • נזקי המלחמה
  • יהודי התפוצות כולל פגיעה בקהילות מסויימות

אנו מקווים שתמצאו עניין בחומרים – עבודת ההכנה שלהם היתה עבורנו מרתקת.

תודה מיוחדת לצוות עובדי הארכיון שעמל על הפתיחה וההכנה (א-ב):

אורן כהן, אורנית לוי, איתי ויינברג, איתמר יואלי, אליהו קליין, אלמוג חלמסקי, אלעד גמליאל, אסף טרקטינסקי, גיל בסט, גלעד לבנה, דוד זוהר, דוד מתני, דור חזיוב,  חיים יהוידע, חני לביא, יאיר פרץ, יגאל ענתבי, יוסי בטיש, יוסי בן יעקב, יוסי כהן, לואיז פישר, מאיר רומם, מיכאל ניר, ניר שרון, ניתאי טאפט , עידן טלקר, עמיחי משניות, צבי לוי, רון קנטור, רונן וקנין, שלומי אסרף, שרה לזר, שרה פלברמן , שרון רווח ושרי גולן.

המשך לקרוא