ה.1 | המשך המשא ומתן בצל טרור החמאס
ב-6 באפריל חודש המשא ומתן הכלכלי בפאריס. שם דנו בשאלה אם השקל ייחשב הילך חוקי ברשות הפלסטינית ובהסדר ליבוא תוצרת חקלאית. הוסכם על הקמת רשות מוניטרית שתהנה מסמכויות של בנק מרכזי, אך הצדדים לא הגיעו להסכמה לפי שעה בנושא של המטבע והדפסת כסף (תעודה 92, דוח על השיחות הכלכליות, 9.4.1994).
התגובות לחידוש המשא ומתן בקרב הפלסטינים
לפי תדריך של משרד החוץ, הסכם חברון אמנם ענה רק על חלק מדרישותיה של הנהגת אש"ף, אך היא הבינה שבמצב הנוכחי זה המרב שיכלה להשיג, ולכן הביעה שביעות רצון. מאידך התאכזבו מהמהלך תומכי התהליך בשטחים. הם טענו שהנוכחות הבינלאומית אינה פותרת את סוגיית ההגנה על האוכלוסייה. שבועיים לאחר חתימת הסכם חברון ניתח מיכאל (מיקי) הררי ממשרד החוץ את התגובות האלו. הררי הצביע על כך שההסכם יחד עם חזרה של מגורשים אל השטחים והמשך תהליך הפינוי של מחנות צה"ל ברצועת עזה המחישו לציבור הפלסטיני את השינויים הצפויים להתחולל כאשר ייושם הסכם 'עזה ויריחו'. עם זאת התמורות לא מחו לחלוטין את רגשות הבלבול, המבוכה והספקנות, ולא את הביקורת. היו אפילו קולות שטענו כי ההנהגה הושפעה מרצון חבריה לשוב לאדמת המולדת, אך אין לשוב בכל מחיר, על חשבון אינטרסים לאומיים. לקראת הקמת הממשל הפלסטיני הביעו רבים חשש לגבי האפשרות להמשיך לעבוד בישראל, ולגבי יחסה הצפוי של המשטרה הפלסטינית לאוכלוסייה. כצפוי הגיבו גורמי האופוזיציה בשטחים ומחוץ להם בחריפות נגד ההסכם. הם גינו את חזרתו של ערפאת למשא ומתן וקראו לעם הפלסטיני להמשיך במאבקו. במשרד החוץ העריכו שההסכם העמיק את המרחק בין הנהגת אש"ף לציבור הרחב בשטחים (תעודה 89, ראיון עם פארוק קדומי, 3.4.1994, תעודה 94, דוח על תגובות להסכם חברון, 13.4.1994).
המשא ומתן נמשך בצל פיגועים בעפולה ובחדרה
ב-6 באפריל 1994 חל היום ה-40 לטבח בחברון. חמאס ביצע פיגוע התאבדות בתחנת אוטובוס בעפולה בצמוד לאוטובוס של "אגד". בפיגוע נרצחו 8 בני אדם ונפצעו 55. בתגובה הוטל סגר על השטחים וכוחות הביטחון הישראליים עצרו 383 פעילי חמאס ברחבי יהודה שומרון ועזה. הפיגוע גרר ביקורת חריפה בישראל בטענה שהוא פועל יוצא של המשא ומתן עם אש"ף ולכן יש לחדול ממנו. נערכו הפגנות בעפולה ובמקומות נוספים בהם נשאו לפידים והניפו שלטים נגד תהליך השלום. בעפולה צעקו ססמאות בזכות ברוך גולדשטיין. שר החוץ פרס הגיב וקשר את הפיגוע לטבח שביצע גולדשטיין במערת המכפלה ולניסיונם של הגורמים הקיצונים לחבל במשא ומתן. הוא אמר שהוא מלא צער ואבל אך יש להמשיך במשא ומתן לשלום כפי שנקבע ולא לאפשר לחמאס ולג'יהאד האסלאמי לחבל בו (תעודה 91, דברי שמעון פרס על הפיגוע בעפולה, 6.4.1994).
מזכ"ל האו"ם וחברי מועצת הביטחון גינו את הפיגוע. רבים ציפו גם מערפאת לגנות אותו והעובדה שלא עשה כן הגבירה את הביקורת בישראל. אולם בפגישה שקיים פרס בביתו עם פייסל אל-חוסייני ב-10 באפריל הסביר חוסייני את הקושי של ערפאת לגנות את הפיגוע לאור המצב המתוח בשטחים. הוא עצמו גינה את הטרור. לדבריו "יש מעגל חמור: המשא ומתן בקשיים. לנו יש קושי להגיב בעוצמה כאשר מתרחשים אירועים כבעפולה. לכם יש לכן קושי ביישום ההסכם". פרס טען שהמשא ומתן על ההסכם יכול להסתיים מחר. יש לחצות במהירות את "תקופת הדמדומים" (תעודה 95, פגישת פרס-חוסייני, 17.4.1994).
למרות שסבבי השיחות בקהיר נמשכו, חזר ערפאת והתלונן בשיחות עם עיתונאים ונציגים זרים שישראל מושכת את הזמן ומעכבת את המשא ומתן ויישומו: נסיגת צה"ל מעזה ויריחו שהייתה אמורה להסתיים ב-13 באפריל לא תתקיים במועד. אבל בשעה שערפאת האשים את ישראל באחריות לעיכובים, שלח לו רבין מסר ב-12 באפריל באמצעות הנשיא מובארכ על הצורך להחיש את הדיונים. רבין הדגיש שיש להימנע מלפתוח מחדש לדיון נושאים שכבר הוסכמו. העובדה שערפאת לא גינה את הפיגוע השפל בעפולה לא מסייעת לממשלת ישראל, כתב ראש הממשלה (תעודה 93 מסר למובארכ 12.4.94).
בבוקר ה-13 באפריל 1994, יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, שבוע בדיוק לאחר הפיגוע בעפולה, עלה מחבל מתאבד מטעם החמאס בתחנה המרכזית של חדרה לאוטובוס אגד היוצא לתל אביב. עם צאת האוטובוס מהתחנה, הניח המחבל תיק ובו מטען חבלה על ריצפת האוטובוס ופוצץ אותו. חמישה בני אדם נהרגו בפיגוע ו-30 נפצעו. כשהגיעו כוחות ההצלה למקום, התפוצץ מטען צינור, שלמרבה המזל לא פגע באנשים נוספים. חמאס נטל אחריות לפיגוע.
המשך הפיגועים והתגובות הציבוריות החריפות הגבירו את הלחץ על שני הצדדים. ערפאת, שהיה נתון ללחץ אמריקני מאז התקפת הטרור בעפולה, הביע הפעם את צערו על הפיגוע, בנאום באותו יום בפני מועצת אירופה בשטרסבורג. בדבריו דחה "פעולות מצערות מצד קיצונים פלסטינים נגד אזרחים חפים מפשע", אך לא גינה בצורה מפורשת את הפיגוע וקשר אותו למדיניות ישראל, שמעכבת את יישום הצהרת העקרונות. לפי תדרוך של משרד החוץ, המבוסס על דיווח סוכנות הידיעות הפלסטינית, נערכה ביזמת ערפאת שיחת טלפון בינו לבין רבין. בשיחה הביע ערפאת את צערו ומסר את תנחומיו למשפחות הקרבנות. אולם בד בבד פרסם רדיו אש"ף מאלג'יר, שופר התעמולה הרשמי של הארגון, פרשנויות קיצוניות, והעלה על נס את מבצע הפיגוע בעפולה. לפי התדרוך לא ראו באש"ף את הפיגועים כמכשולים שעלולים להכביד על המשך המשא ומתן עם ישראל. בתדרוך נמסר שבקהיר הצליחו הצדדים להגיע להסכמות על מספר נושאים שבמחלוקת: המשטרה הפלסטינית, שחרור אסירים (והאם יכללו ביניהם פעילי חמאס, דבר שלתפיסת אש"ף יסייע להם לצמצם את ההתנגדות של חמאס) והסכמה על החזרת קבוצה נוספת של מגורשים. כן דווח על התקדמות רבה בדיוני הוועדה האזרחית והוועדה הכלכלית בפאריס. אש"ף חותר לחתימה ויישום הנושאים שכבר סוכמו והשארת הנושאים השנויים במחלוקת לדיון מאוחר יותר. עם זאת, חלה לאחרונה נסיגה בטון החיובי של הפלסטינים והם מונים מספר נושאים שסיכומם הוא תנאי לחתימה. כותב המסמך העריך שערפאת עצמו עומד מאחורי עמדה זו, ועל רקע זה בולטים המסרים החריפים נגד ישראל שהוא ואנשיו מבטאים בפומבי ( תעודה 96, תדרוך מדיני שבועי, 18.4.1994).
ההתקדמות בדיונים בין אש"ף לישראל הכניסה את המדינות התורמות להילוך גבוה בפעילותן לגיוס מימון בינלאומי להקמת כוח המשטרה הפלסטיני. בהמשך לפגישת המדינות התורמות, שהתקיימה בקהיר ב-24 במארס (ראו פרק ג), הוחלט על הקמתה של ועדת תיאום מצומצמת הכוללת את נורבגיה, המדינות נותנות החסות, האיחוד האירופי, יפן, מצרים, ישראל ואש"ף. הוועדה תתכנס בקהיר ותבנה את תהליך הסיוע והבטחת התרומות. ועדת ביטחון משותפת לישראל ולאש"ף תהיה הגוף שיקלוט את הכספים ואלו יועברו ממנה למשטרה הפלסטינית. הפלסטינים היו מעוניינים לקבל את התרומות במזומן בעוד התורמות סירבו לתרום את הכספים ישירות לאש"ף, כל עוד אין גוף מוסמך ואמין שיקלוט אותם (תעודה 97, סקירה של מחלקת ערב 2, 20.4.1994).
ב-21 באפריל דיווח משרד החוץ ללשכת השר פרס על המתרחש בדיונים בוועדת 'עזה ויריחו' בקהיר: סוכם נוסח ההסכם לגבי העברת הסמכויות האזרחיות, למרות שנותרו מחלוקות סביב מפת עזה. כן דווח על הצהרות מטעם חמאס שמצביעות על חריגה מהעמדות השגורות של הארגון. הלשכה המדינית של חמאס הצהירה על נכונות להשתתף בבחירות ולקחת חלק בגופי הממשל העצמי בכפוף לנסיגה מלאה של ישראל מכל השטחים שכבשה ב-1967. בחמאס מוכנים גם לשקול מחדש את סוגי הפיגועים (נגד אזרחים). הפיגועים בעפולה ובחדרה, לפי הודעת חמאס, היו "יוצאי דופן" שכן מדיניות התנועה היא לפגוע רק "בחיילים ובמתנחלים". הדיווח מניח שיש אפשרות כי תכלית ההצהרות להקרין כלפי חוץ דימוי מתון יותר של התנועה וגם לא לאבד את ההזדמנות להיות חלק ממימוש הסכם 'עזה ויריחו' (תעודה 99, עדכון שבועי, 21.4.1994).