.1 | מבוא
"יותר משנתיים חי אני בסיוט. שוב ושוב שאלתי את עצמי – מה אעשה? בכל מקום שהלכתי בו פגשתי ילדים […] שאלתי את עצמי מה יקרה לילדים אלה [אם בעוד חמש שנים] אויב אכזר וצמא דם שהשתתף בכל מלחמה נגד ישראל ואף פעם לא חתם על הפסקת אש עם ישראל – אויב זה יחזיק באפשרות להשתמש בפצצות אטום נגד ילדים אלה". כך כתב ראש ממשלת ישראל מנחם בגין לנשיא ארצות הברית רונלד רייגן ב-8 ביוני 1981 (ראו בהמשך).
יום קודם לכתיבת מכתב זה, סמוך לתחילת חג השבועות תשמ"א, 7 ביוני 1981, בסביבות השעה שש וחצי בערב (לפי שעון בגדאד), הגיחו שמונה מטוסי אף-16 ישראליים אל הכור העיראקי "אוסירק" (שנקרא גם "תמוז") באל-טאוויתה, כעשרים קילומטרים מבגדאד, והטילו עליו 14 פצצות. הכור נחרב והמטוסים חזרו לישראל בשלום בחסות החשכה כשהם מלווים בשישה מטוסי אף-15. לצפייה בהפצצת הכור באתר "יו-טיוב":
בשנים הקודמות פנתה ישראל לשווא אל צרפת ואל איטליה בבקשות להפסיק את הסיוע להקמת הכור 'אוסירק'. היא אף פנתה לארצות הברית, וזו תמכה בעמדה הישראלית אך לא הצליחה לשנות את עמדות צרפת ואיטליה. לפיכך החליטה ועדת השרים לביטחון להטיל על צה"ל את המשימה לחסל את הכור העיראקי ב-7 ביוני, שבועות ספורים לפני ראשית הפעלתו המתוכננת. למעשה זה היה המועד האחרון שאפשר היה להפציץ בו את הכור בלי להסתכן בקרינה גרעינית וביצירת ענן של נשורת רדיואקטיבית מעל תושבי בגדאד.
החלטה נוספת של ועדת השרים לביטחון הייתה שלא לפרסם מיד את דבר הפעולה לאחר שתסתיים אלא אם כן יודיעו הערבים על כך. כאמור למעלה עיראק הייתה נתונה אז במלחמה עם איראן וזו הפציצה את הכור ב-27 וב-30 בספטמבר 1980, אך הוא נפגע קלות בלבד. הייתה אפוא אפשרות שעיראק תטיל על איראן את האחריות להפצצה ביוני 1981 או שתחליט להימנע מכל הודעה. לפיכך הסתפקה ישראל בהודעה חשאית לנספח הצבאי האמריקני. רק למחרת היום בצהריים, לאחר שרדיו רבת עמון דיווח על הודעת ראש ממשלת ירדן מודאר בדראן כי מטוסים ישראליים הפציצו יעדים חיוניים בעיראק, הורה בגין לפרסם הודעה רשמית.