ד.1 | בעיית השבויים הישראלים בסוריה
א 7075/1
בעת ביקור ראש הממשלה בוושינגטון בראשית נובמבר 1973 היא ביקשה ממזכיר המדינה קיסינג’ר שהוא יעביר לסורים הצעת ישראל להחזיר את תושבי המובלעת ושני מוצבים בחרמון תמורת השבויים. (ראו שיחת גולדה מאיר-קיסינג’ר, 3/11/1973, א 7075/1). במסמך דרישת ישראל לקבל רשימת השבויים, לערוך ביקור מטעם הצלב האדום אצלם ולהחזיר את השבויים הפצועים, על בסיס הדדי; הצעת ישראל שתמורת שחרור השבויים היא תאפשר לאזרחים הסורים של המובלעת בשליטתה לחזור לבתיהם; להעביר לאו”ם את המוצבים בחרמון שנכבשו מעבר לקויי הפסקת האש, אך לא את מוצב החרמון שנכבש ב-1967; שחרור כל השבויים הסורים.
חצ 6807/5
לאחר דברי ברכה לרגל סיום חילופי השבויים עם מצרים, שואל קונבר על מצב השבויים הישראלים בסוריה. קדרון מפרט בקשר לתשובת הסורים להצעה הישראלית בערוצים שונים ודרישתם לנסיגה ישראלית. מכך “משתמע באופן ברור שהסורים לא יפרידו את הנושא ההומניטרי מהנושא המדיני.” לדעת קונבר, הפתרון הוא “עסקה גדולה.”
- שני מברקים מאת מרדכי גזית, מנכ”ל משרד ראש הממשלה, אל שמחה דיניץ, שגריר ישראל בוושינגטון, 26 בנובמבר 1973, ול/232; מרדכי גזית, מנכ”ל משרד ראש הממשלה, ירושלים, אל שמחה דיניץ, שגריר ישראל בוושינגטון ול/237;
א 7024/10
עניין השבויים בסוריה הוא מכשול גדול להשתתפות ישראל בוועידת השלום בג’נבה. “הידיעות על הרציחות מסעירות את הציבור ובצדק”.
4. סיני רום, מחלקת או”ם, משרד החוץ, ירושלים אל מרדכי קדרון, נציגות ישראל בג’נבה; 16 בדצמבר 1973
חצ 6807/5
סיכום פגישת שר החוץ אבן עם משלחת הורי השבויים בדמשק; בקשתם להיפגש עם קיסינג’ר לקראת כינוס ועידת ג’נבה, ניסיונות האמריקנים להשפיע על הסורים וגיוס סיוע מברית המועצות המצרים.
4א. נוסח מזכר ההבנה בין ישראל לארצות הברית לקראת ועידת ג’נבה; 20 בדצמבר 1973 (באנגלית)
חצ 6823/5
ישראל תשתתף בפתיחה הפורמלית של הוועידה אך לא תקיים כל דיון מהותי עם סוריה אם לא תתקבל רשימת השבויים. ארצות הברית תגלה הבנה לעמדתה.
א 7084/6
עמדת ממשלת ישראל בעניין השתתפות בוועידת ג’נבה; מאמצי האמריקנים לסייע בהשגת רשימת השבויים
בישיבה שנערכה ערב חתימת הסכם הפרדת הכוחות עם מצרים, שר הדתות זרח ורהפטיג מבקש לברר מדוע נחוץ לישראל הסכם הפרדת כוחות עם סוריה. הוא חושש שיש מעט מאד שבויים בחיים (עמ’ 18-17). תשובתם של ראש הממשלה מאיר ושל הרמטכ”ל דוד אלעזר.
א 7069/7
רישום מאת מרדכי גזית של פגישה עם מזכיר המדינה עם שובו מדמשק. בפגישה השתתפו השרים יגאל אלון ואבא אבן, שימחה דיניץ ואנשים נוספים. קיסינג’ר סיפר על פגישתו עם הנשיא אסד שתקף את נשיא מצרים סאדאת; על התנאים שמעמיד אסד להסכם הפרדת כוחות עם ישראל. דבריו בעניין השבויים, הזוכים ליחס טוב. לדעת קיסינג’ר חשוב להיכנס למשא ומתן עם סוריה כדי להקל על סאדאת. אלון דחה את המפות שהעביר אסד באמצעות קיסינג’ר ואמר שידווח לראש הממשלה. בשיחה נדונו גם אפשרות הפרדת כוחות עם ירדן וביצוע ההסכם עם מצרים.
א 7059/9
מסר מראש הממשלה שתגובתה לרעיונות שהביא עמו המזכיר מדמשק היא שלילית. ישראל מסרבת לדיון או הידברות על מועד לדיון עד שתהיה תזוזה בנושא השבויים.
א 7069/7
דיניץ מעביר מסר בעל פה ששלח נשיא מצרים לגולדה מאיר ולדיין באמצעות קיסינג’ר בעניין חשיבות הסכם הפרדה עם סוריה, מבחינתה של מצרים. הוא מקווה שישראל תעשה מאמץ להגיע להסדר מתקבל על הדעת עם סוריה כדי שמצרים, ישראל וארצות הברית יוכלו להגשים את מטרתן המשותפת. הסדר כזה תשרת את האינטרסים של שתי המדינות.
א 7059/9
תשובתה של ראש הממשלה לשדר מסאדאת. ישראל מוכנה להיכנס לשיחות עם סוריה על הפרדת כוחות בכל רגע. שאלת גורלם של השבויים הישראלים בסוריה היא המכשול לפתיחת השיחות. נוכח סבל בני המשפחה, לכל הפחות סוריה חייבת להעביר רשימת שבויים ולאפשר ביקור נציגי הצלב האדום. ישראל מוכנה לחילופי שבויים עם סוריה.
א 7059/9
נמסר לראש הממשלה (מלאכי) על התכנית להעברת רשימת השבויים בסוריה לקיסינג’ר (נפתלי) ולהבטחת ביקור הצלב האדום אצלם. לאחר השלמת המהלך, תסכים ישראל למסור את עיקרי תכניתה להפרדת כוחות לקיסינג’ר. חשוב להדגיש שעד לביצוע הביקורים ישראל לא תעביר שום הצעות לקיסינג’ר.
א 7059/9
התנגדות ראש הממשלה לקשר שיוצר קיסינג’ר (נפתלי) בין הסרת אמברגו הנפט מארצות הברית לקבלת רשימות השבויים בסוריה.
דברי הרמטכ”ל דוד אלעזר על תכנית צה”ל להפרדת כוחות בתוך המובלעת בסוריה; דברי השר שלמה הלל על הקשיים והסכנות; יגאל אלון מציג את יתרונות ההסכם.
א 7069/8
קיסינג’ר מסר לראש הממשלה את רשימת השבויים בסוריה, ובה 65 שמות. כולם בחיים ובמצב טוב וביקורי הצלב האדום יתקיימו בקרוב. ראש הממשלה מסרה את הרשימה לרמטכ”ל. קיסינג’ר דיווח על המצב הבינלאומי, עמדות הסורים ודרישתו של אסד לנסיגה ישראלית מעבר לקו ה-6 באוקטובר 1973 (“הקו הסגול”). מאיר דחתה את התביעה הזאת מכל וכל. הערכת קיסינג’ר שהסיכויים להסדר נוסף עם המצרים טובים, אולם הסורים יידרשו נסיגה מהגולן, שאינה אפשרית. הוא נוטה לדחות את המשא ומתן לוושינגטון, ובינתיים יוסר חרם הנפט. אסד מסרב לדון במצבם של יהודי סוריה.
א 7069/8
עמדת סאדאת בקשר למשא ומתן עם הסורים. לפגישה עם קיסינג’ר הופיע לראשונה בלבוש אזרחי. טענת גולדה מאיר שכל נסיגה מעבר לקו הסגול בגולן, זה “דינמיט” (חומר נפץ) בארץ.
בתשובה לשאלת השר ורהפטיג, דיין מסביר את השיקולים החברתיים והכלכליים הלוחצים על ישראל להגיע להסכם הפרדת כוחות עם סוריה בהקדם אולי באופן אובייקטיבי המצב לוחץ יותר על הסורים, אבל בפועל לאסד לא אכפת מ-15,000 כפריים שגורשו מבתיהם, החיים כפליטים. ישראל זקוקה מאד לסיוע אמריקני – “לפי דעתי אנחנו לחוצים הרבה”…