.1 | א. הפנתרים השחורים
1. ראש הממשלה גולדה מאיר אל שאול בן-שמחון, הוועד הפועל של ההסתדרות; ירושלים, 1 בנובמבר 1971, אה”מ א/ 7086/6
הדעה המקובלת בציבור היא שראש הממשלה גולדה מאיר אמרה על הפנתרים השחורים: “הם לא נחמדים”. האמירה הזו הציגה אותה כגזענית, מתנשאת ומנוכרת לשכבות המצוקה ובעיקר ליוצאי עדות המזרח. במכתב מתייחסת גולדה מאיר לאמירה המיוחסת לה בנוגע לפנתרים השחורים, לנסיבות שבהן אמרה לשאול שמחון את הדברים, שכוונתם הייתה שונה מזו שייחסו לה. היא מסיימת בסירובה להשלים עם השמצות שמבוססות על עובדות מסולפות.
1א. Panther01 שאול בן שמחון אל גולדה מאיר, 5 בנובמבר 1971, אה”מ, ג-6521/2
תשובה למכתבה בעניין הנסיבות שבהן אמרה שהפנתרים השחורים “אינם נחמדים” (ראו תעודה 1). מאשר את טענותיה לגבי הנסיבות שבהן נאמרו הדברים וכוונתם. דבריה אכן סולפו והוא אף אמר זאת בהזדמנויות שונות. הפעולות שעשה כדי לשכנע את הפנתרים להפסיק את המאבק האלים. פעולות שעשתה ברית יוצאי מרוקו כדי לשפר את מעמדם ותדמיתם של יוצאי צפון אפריקה. העזרה שהם מקווים לקבל מראש הממשלה בעניין זה.
הנהגת הפנתרים השחורים אל שלמה הלל, שר המשטרה; [ירושלים], 5 ביולי 1971, אה”מ א- 4479/2
ארגון “הפנתרים השחורים” נוסד בתחילת 1971 על ידי קבוצה של צעירים משכונת מוסררה בירושלים, שביקשו למחות על מה שראו כקיפוח שיטתי של יוצאי עדות המזרח על ידי הנהגת המדינה. במהלך פעילותו של הארגון נוצרו יחסים מורכבים בינם לבין משטר ישראל. תחילה הפגינה המשטרה יד רכה וניסתה להכיל את פעולות הארגון. אולם ב-18 במאי 1971 קיימו הפנתרים הפגנה בירושלים שגלשה לאלימות ובמהלכה נזרקו אבנים ובקבוקי תבערה. המשטרה נקטה הפעם יד קשה ופזרה את ההפגנה תוך כדי הפעלת כוח רב. עשרות נפצעו וכ-100 נעצרו. האירועים גרמו לסערה ציבורית והמשטרה הואשמה בנקיטת כוח מוגזם כלפי המפגינים. ביולי 1971 כתבו מנהיגי הארגון אל שר המשטרה שלמה הלל. הם הביעו את צערם על התבטאויות שבהן שלל את הארגון ועל התבטאותו נגד שם הארגון. לטענתם אמר: ‘אני לא מדבר עם חיות’. אכזבתם ממכתבו אליהם ומהחלטתו למנות קצין יחיד לחקירת האירועים בהפגנתם ב-18 במאי 1971 ולא ועדה כדרישתם. חוזרים ואומרים כי אין בכוונתם לפעול באלימות אלא רק בדרכים חוקיות.
פקד י’ בן-אהרון, ראש הלשכה לתפקידים מיוחדים, אל מפקד מרחב ירושלים; ירושלים, 7 במארס 1971, אה”מ, ל/412/9
הקמתו של ארגון “הפנתרים השחורים” על רקע עדתי עוררה דאגה בקרב הנהגת המדינה וגורמי אכיפת החוק. נוצר חשש שפעולות הארגון יציתו מחדש מהומות כפי שאירע במחאת “ואדי סליב” בחיפה ב-1959. כדי להתחקות אחר כוונותיו של הארגון הפעילה המשטרה כמעט מיומו הראשון סייענים מקרב המשתתפים בפעולותיו. במרס שלחו גורמי מודיעין במשטרה למפקד מרחב ירושלים דוח ובו מידע מפי סייען. בדוח הובאה סקירה על פעולות ההתארגנות של “הפנתרים השחורים” ובה פרטים על המגעים שקיימו ראשיו עם חוגים מהאקדמיה, החלטות שהתקבלו בעניין דרכי הפעולה וההסברה של הארגון והתנערות מאנשי מצפן, הלכי הרוח בקפה ‘טעמון’ לאחר ההפגנה הראשונה – תחושה של הצלחה, אך צער שלא הייתה התנגשות עם המשטרה.
פקד י’ בן-אהרון, ראש הלשכה לתפקידים מיוחדים במרחב ירושלים של המשטרה, אל מפקד מרחב ירושלים; ירושלים, 30 ביוני 1971, אה”מ, ל/412/10
לאחר ההפגנה האלימה במאי 1971, החליטו ראשי הפנתרים השחורים לנסות ולשפר את תדמית בציבור. הם החליטו לעשות פעולות חיוביו של סיוע ודאגה לרווחת תושבי מוסררה. במסמך הזה מצוי דיווח מפי המקור המשטרתי כי ארגון הפנתרים השחורים מארגן מבצע ניקיון בשכונת מוסררה, והזמין את כתבי הטלוויזיה הצרפתית שיסקרו את האירוע. המבצע בא להצביע על מחדליה של העירייה, שאינה דואגת לניקיונה של השכונה, ובאותה שעה להראות כי הפנתרים אינם דוגלים רק באלימות אלא יודעים גם לשמור על הניקיון.
- יעקב בר-אילן, לשכת תפקידים מיוחדים מודיעין, אל ראש מחלקת מודיעין; 23 באוגוסט 1971, ארכיון המדינה, ל/412/10
- ב-23 באוגוסט 1971 קיימו הפנתרים השחורים הפגנה סוערת בכיר הדווידקה בירושלים שזכתה לכינוי “ליל הפנתרים”. המסמך הזה מתאר איש המודיעין המשטרתי את הפגנת הפנתרים השחורים; זו הייתה הפגנה סוערת במיוחד. נישאו כרזות בלשון בוטה כגון: ‘גולדה, גולדה עופי כבר, לכולם ממך נשבר’; סקירה של הנאומים שנשאו דניאל סעיל, ראובן אברג’יל, צ’רלי ביטון וסעדיה מרציאנו, ובהם נשמעו ביטויים חריפים נגד קיפוחם של המזרחים כגון ‘מלחמת הפנתרים השחורים בממשלת האשכנזים’. איומים שנשמעו ובכללם אזהרה כי הפנתרים ישבשו את אורח החיים בישראל תוך חסימת כבישים. דיווח על צעדת המפגינים וחסימת כבישים ופעולות המשטרה לפיזור ההפגנה הבלתי חוקית בכוח.
- תנועת נשים דמוקרטיות בישראל אל שלמה הלל, שר המשטרה; תל אביב, 19 במאי 1971, אה”מ, א/4479/2
בניגוד למקובל , הרי שבתחילת הופעת הפנתרים השחורים היה יחס הציבור ברובו לתופעה די אדיש. ההפגנות היו קטנות ולא הותירו רושם רב. הממשלה וזרועות שמירת החוק טענו שמדובר בקבוצה קטנה שמוסתת שומנוצלת על ידי גורמים פוליטיים כדי לנגח את הממשלה. ממשלת גולדה מאיר, שנקטה במדיניות חברתית מרחיבה והקצתה תקציבים גדולים לשיפור מצבן של שכבות המצוקה, נקטה בקו הסברתי ולפיו מצבן של שכבות המצוקה ושל בני עדות המזרח בתוכן הולך ומשתפר, וכי הפנתרים אינם מייצגים אל כל יוצאי עדות המזרח. אולם ההפגנות האלימות של תנועת הפנתרים השחורים באביב וקיץ 1971 העלו את פעולות הארגון למקום גבוה בסדר היום הציבורי. הציבור נחלק לתומכים ומתנגדים של הארגון. במכתב שלפנינו מביעות חברות תנועת הנשים הדמוקרטיות מחאה נגד משטרת ישראל על הפעלת כוח גס ואכזרי כלפי אלפי תושבים, נשים וילדים, שהוכו בזמן הפגנתם של הפנתרים השחורים.
- אזרח אל ניצב משנה דניאל בראלי, מפקד מרחב ירושלים; ירושלים, 7 ביוני , 1971, אה”מ, ל/412/9
במכתב הזה מביע תושב, שבחר להישאר בעילום שם, את הדעה שמתנגדת נחרצות לפעולות תנועת ה”פנתרים השחורים”. הוא מביע תמיכה בפעולות המשטרה בעת הפגנת הפנתרים השחורים לנוכח הביקורת הבלתי מוצדקת עליה, שנובעת מטעמים עדתיים. עם זאת לדעתו היה על המשטרה להקדים ולפזר את המפגינים, דבר שהיה חוסך בנפגעים.