א.1 | ההחלטה לפרסם את תעודות המדינה
מסמכים מדיניים שנוצרו במשרד החוץ ובמשרד ראש הממשלה נותרים חסויים גם לאחר שהועברו לארכיון המדינה. בראשית ימי המדינה נקבע כי יהיו חסויים משך 30 שנה ובשנת 1966 הותקנו תקנות עיון, בהן נקבע שהמסמכים ייפתחו לעיון הקהל אחרי תקופה זו. עם התקרב מועד חשיפתם של המסמכים ב-1978, יזם גנז המדינה, דר’ אברהם אלסברג, סדרת דיונים עם מועצת הארכיונים העליונה – הגוף הציבורי המופקד על הארכיון – ועם אנשי אקדמיה, בכירי משרד החוץ, משפטנים, מומחי ביטחון ונציגי משרד ראש הממשלה. הגנז ביקש לקבל אישור מהממשלה לחשוף את התיעוד על הקמת המדינה. לצד חשיפת התיקים שאף הגנז להוציא לאור סדרת ספרים שתפרסם מדי שנה בשנה מבחר כרונולוגי של התיעוד המדיני שנחשף, בדומה לסדרה של מחלקת המדינה האמריקנית, סדרה היוצאת לאור לפי חוק של הקונגרס, והנהנית מיוקרה ואמינות רבה, מעין “מדריך מוסמך” למדיניות החוץ של ארצות הברית.
חלק מנציגי הממשלה שהשתתפו בדיון חששו מחשיפת סודות מדינה ונושאים רגישים מבחינה ביטחונית. אולם דעתם של הרוב היתה כי גישה חופשית לארכיונים וחשיפת חומרים על פעולת הממשלה וקביעת מדיניותה, הן מרכיב חשוב במשטר דמוקרטי, בדומה לחופש העיתונות או החופש האקדמי.
באפריל 1974 הביאה ראש הממשלה גולדה מאיר הצעת החלטה לממשלה, להטיל על הגנז לנקוט בפעולות הדרושות לפרסם סדרה של תעודות המדינה לתקופה שראשיתה בכ”ט בנובמבר 1947, ולפתוח את התיעוד לעיון הציבור (תיק ג 7292/25). חלק מהשרים תמכו בפרסום ואחרים הציעו לדחות את ההחלטה כיוון שמועד הפרסום ההראשון נועד להיות רק בתום שלוש שנים. ראש הממשלה אמרה שההצעה אינה משקפת את דעתה אלא את דעת הגנז בלבד; היא עצמה הצטרפה למבקשים לדחות את הדיון. לבסוף הוחלט לדחות את הדיון אך לאפשר לעובדי גנזך המדינה (כפי שנקרא ארכיון המדינה באותם ימים) להמשיך בהכנות.
בסוף אפריל 1974 התפטרה גולדה מאיר ויצחק רבין החליף אותה בתפקיד ראש הממשלה. בדצמבר 1974 דנה ממשלת רבין בהצעת הגנז והוחלט להקים ועדת שרים בראשותו של השר גדעון האוזנר לבחון את האפשרות להוציא לאור את סדרת התעודות. בינתיים הקים אלסברג צוות היסטוריונים להכנת מבחר תעודות, תחילה לתקופת הקמת המדינה בשנים 1948-1947. ב-17 במאי 1976 דנה הממשלה שוב בהצעת החלטה של השר האוזנר בסוגיית פתיחת המסמכים והכנת הסדרה. שוב נחלקו השרים בדעותיהם. אלסברג, שהשתתף גם בישיבה זו, הציג את טיוטת כתב היד שכבר נבדק על-ידי משרד החוץ. ראש הממשלה רבין נטה לתמוך בפרסום אב שוב נדחתה ההכרעה.
ב-31 באוגוסט 1976 התקיים דיון בלשכת השר האוזנר בהשתתפות שר המשפטים חיים צדוק והיועץ המשפטי לממשלה אהרן ברק שכתוצאה ממנו ניתנה לגזנך המדינה, בדיעבד, גושפנקה להכנת הסדרה. החלטת ועדת השרים מופיעה בתיק ג 7292/21. הספר הראשון בסדרה הופיע בשנת 1979.