א.1 | רקע כללי - ישראל והנצרות.
מכל קשרי ישראל עם מדינות זרות, המשקע ההיסטורי שנלווה לקשרי ישראל עם מדינת הוותיקן הוא ארוך ימים, מורכב והקשה מכולם.
כל המושג של ‘מדינת ישראל’ עמד כסתירה לתפיסה הנוצרית של “החלפת” עם ישראל – העם היהודי שכפר במשיחות של ישו ודן אותו למיתה, נידון לגלות וקללת נצח, בעוד הנוצרים הופכים להיות “היהודים שברוח”. מדינה יהודית מאתגרת את התפיסה הזו מתוכן, משום שה”קללה” והגלות מסתיימים ועמם עונשם של היהודים על צליבת ישו.
ב-23 בינואר 1904 נפגש בנימין זאב הרצל עם האפיפיור פיוס העשירי, כחלק ממאמציו להשיג ‘צ’ארטר’ – הסכמה בינלאומית להקמת מדינה בארץ ישראל. האפיפיור אמר לו: “אין אנו יכולים להשלים עם התנועה הציונית. לא נוכל למנוע את היהודים מללכת לירושלים, אבל להסכים לכך לא נוכל. היהודים לא הכירו באדוננו, ולכן אין אנו יכולים להכיר בעם היהודי”. הרצל חזר על תוכניתו לגבי מעמד המקומות הקדושים, אך האפיפיור קבע כי “ירושלים לא תחזור לידי היהודים”, משום שהם “כפרו בישו ועומדים בסירובם להכיר באלוהותו”. הרצל אמר לו כי “היהודים נתונים במצוקה איומה” ושהוא זקוק “לארץ בשביל הנרדפים”, אך האפיפיור השיב כי אין הכנסייה יכולה לתמוך בזה ואמר: “אנחנו מתפללים לשלום היהודים, הלוואי ויאיר האור בלבם… וכאשר יבואו להתיישב בארץ ישראל, נכין אנו כנסיות וכמרים להטביל את כולם”.
יורשו בתפקיד של פיוס העשירי היה האפיפיור בנדיקטוס ה-15. הוא מיתן את התנגדותו של הותיקן ותמך בהתיישבות יהודית בארץ ישראל, בין השאר בשל הרדיפות הקשות של יהודים במזרח אירופה ורוסיה.
בהשפעת חלק מהעדות הנוצריות בארץ-ישראל, המשיך הוותיקן בהתנגדותו להקמת מדינה יהודית לאורך שנות ה-20′ וה-30′ של המאה העשרים ואף במהלך מלחמת העולם השנייה. הוא חשש בין היתר לגורל הנוצרים במזרח התיכון, אם יתמוך הוותיקן בהקמת מדינה יהודית.