ה.1 | "אם יווצרו התנאים המתאימים": המאמצים לחידוש המבצע
לאחר הפסקת הטיסות נעשו ניסיונות שונים בישראל ומחוצה לה לחדש המבצע. ב-8 בינואר 1985 הפיץ חבר הקונגרס האמריקני גארי אקרמן בקרב חברי בית הנבחרים מכתב שכתב למזכיר המדינה ג’ורג’ שולץ. אקרמן ביקש שמחלקת המדינה תפעל מול הסודנים להחזיר את המבצע למסלול במהירות:
משלחת של הקונגרס שביקרה באירופה שלחה עם חברי הפרלמנט האירופי מברק לנומיירי ובו בקשה לחדש לאלתר את טיסות ההצלה של אתיופים דרך סודן (מבלי לציין שמדובר ביהודים). חברי קונגרס אחרים העלו הצעה לפנות לנשיא מצרים, חוסני מובארק, וחבר הקונגרס ויליאם גריי כתב בו זמנית לנומיירי ולמנגיסטו (תיק א-4388/2).
בתגובה ביקשו אנשי מחלקת המדינה להמעיט בפניות לראשי מדינות ואנשי הממשל והעבירו לחברי בית הנבחרים מסר שהם בקשר עם סודן אך סירבו לפרט. גם משרד החוץ הישראלי הנחה את הנציגויות בארצות הברית להשתדל להוריד את הנושא מכותרות העיתונות היהודית ולהשפיע על ראשי המגבית והארגונים היהודיים “להנמיך את הפרופיל ולשמור על איפוק מדיני” (תעודה 67). ראש המוסד דיווח לראש הממשלה על קיומה של תנועה ערה של יהודים מאתיופיה לסודן למרות הפסקת המבצע: המשך המבצע תלוי עתה במניעת פרסומים בארץ ובחו”ל, כתב עוזר ראש המוסד: “…בתצורה אחרת, אם יווצרו התנאים הסביבתיים השקטים הדרושים לכך. נעשו צעדים להבטיח כי מצדנו נהיה בנויים לכך” (תעודה 69).
בניסיון לבדוק את נכונותו של נומיירי להמשיך ולשתף פעולה, בהוצאתם של יהודי אתיופיה שנותרו בסודן, התבקש צוות הקונסוליה הכללית בניו יורק לבדוק מהימנותו של ריאיון עמו ב”ניו יורק טיימס”. נומיירי, לפי הריאיון , הגיב לביקורת נגדו: “כל הפליטים, כולל יהודי אתיופיה, רשאים לעזוב את המדינה בתנאי שאינם עוזבים ישירות לישראל. אם יבואו ויגידו שעוברים ישר לא אעזור להם כי ישראל יודעת שאני אויבה. לא אעזור לישראל עם שיגור אנשים נוספים אליה אבל אם עוזבים למקום אחר לא אכפת לי” (תעודה 70 ). דבריו של נומיירי נאמרו על רקע החמרה במצבה הכלכלי הקשה של סודן וגל הפליטים מאתיופיה שלא הייתה לסודן כל אפשרות לעצרו. רשמים דומים על מצבה של סודן שמע גם הציר בבון מפי חבר הבונדסטאג ד”ר הנס שטרקן שסייר באתיופיה ובסודן במהלך חודש פברואר והתרשם שספק אם נומיירי יוכל להחזיק מעמד נוכח הקשיים (חצ-8751/24 עמ’ 10).
בישיבה נוספת עם ועדת עורכי העיתונים, שהתקיימה ב-14 בינואר בלשכת ראש הממשלה, סוכם על דעת כלל המשתתפים לחדש את הסכם הצנזורה עד להשלמת המבצע. ראש הממשלה פרס אף סירב לבקשת חבר הכנסת דב שילנסקי לענות על שאלות בנושא מעל בימת הכנסת, תוך שהוא מבטיח שממשלת ישראל עושה כל שניתן למען הצלתם של יהודי אתיופיה (א-4388/2, עמ’ 176). ברוח זו ענה פרס גם לעצומה של עולים מאתיופיה המתגוררים בצפת, המבקשים לחקור את נושא ההדלפה ולהציל את קרוביהם: “איננו שוקטים אפילו לרגע אחד וממשיכים במאמצינו להעלות את אחינו שנותרו מאחור. אנחנו רואים בהשלמת המבצע – משימה קדושה. אמת העלייה כרוכה בקשיים אך איננו מרפים”, השיב פרס (תיק ג-7571/9 ע’ 304 – 306).
ממשלת אתיופיה, שהתקשתה להתמודד עם הבצורת והרעב במדינה, אימצה עמדה ביקורתית כלפי המבצע להעלאת היהודים דרך סודן. היא תקפה באופן חריף את ממשלת סודן, את ארצות הברית ואת ישראל והכחישה כל העברת סיוע ישראלי לרעבי אתיופיה, כולל יוזמות פרטיות מצד אייבי נתן והעברת סיוע מ”מגן דוד אדום” (מד”א) (חצ-7031/11 ע’ 5 – 6):
שגריר אתיופיה במוסדות האו”ם בז’נבה האשים את הנציב העליון לפליטים בכך שסייע להעברת פליטים אתיופים לישראל, בעוד נציגי סודן וסומליה ייצאו להגנת הנציב (חצ-7003/7 ע’ 51, חצ-8751/22 ע’ 65). ב-11 בפברואר נפגש יושב ראש הכנסת שלמה הלל עם משלחת הכנסייה האתיופית בישראל. ראש המשלחת, הארכיבישוף אתנזיוס, דיבר על ההפשרה ביחסי ישראל אתיופיה, אך ציין שבממשל האתיופי יש תחושת עלבון עמוקה מן המבצע הישראלי וחשש מפני פעילות ישראלית מחתרתית. הלל השיב כי הפעולה לא נערכה בתוך אתיופיה ומטרתה הייתה להציל את הפליטים היהודים בסודן מסכנת רעב והכחדה. הוא הכחיש שיש פעילות מחתרתית באתיופיה ואמר כי ההתקרבות בין המדינות היא אינטרס אתיופי מובהק (תעודה 71). ב-23 בפברואר פרסם משרד החוץ האתיופי הודעה הדורשת מישראל להחזיר 12,000 יהודים ש“היא חטפה בשיתוף פעולה עם סודן” (חצ-7003/13 ע’ 205).
כאמור נציגי ישראל ביקשו לצמצם את הפעילות הציבורית סביב גורל היהודים שנותרו בסודן, אך פעילי ה-AAEJ לא נענו לפניות. הווארד לנהוף טען בספרו (Black Jews, Jews and Other Heroes) שהם פנו לאישיים שונים כדי שיתערבו אצל ראשי הממשל האמריקאי. ב-21 בפברואר קיבל הנשיא רייגן מכתב מ-100 סנטורים שאורגן על-ידי הסנטור אלן קרנסטון שקרא לו לפעול למען הצלת היהודים. לדעת ראשי ה-AAEJ המכתב הוא שגרם לנשיא לאשר את המשך המבצע.