א.1 | מבוא
הציונות הדתית היא תנועה פוליטית וחברתית המשלבת את רעיונות הציונות עם תורת ישראל. הביטוי הפוליטי הראשון לרעיונות התנועה היה הקמת סיעת “המזרחי” (מלשון “מרכז רוחני”) בהסתדרות הציונית באפריל 1902 בווילנה בהנהגתו של הרב יצחק יעקב ריינס (1915-1839). הגורם שעורר את ריינס היה דרישת “הסיעה הדמוקרטית” בהסתדרות הציונית, להנהיג חינוך חילוני בלבד. “המזרחי” נתמכה על ידי נשיא ההסתדרות הציונית בנימין זאב הרצל ובה בעת “המזרחי” תמכה בצעדיו השונים של הרצל, כולל תכנית אוגנדה.
כאמור חייבה תנועת “המזרחי” את רעיונות הציונות עם הגשמת תורת ישראל. בעיני ראשי התנועה הגשמת החזון הציוני היא גם הגשמת דת ישראל. בכך נבדלה תנועה זאת מצד אחד מזרמים אחרים בציונות שלא ראו הכרח במילוי מצוות הדת היהודית ומצד שני מהזרם של חלק מהחרדים שלא ראו ערך ברעיונות התנועה הציונית. חלק מרבני “המזרחי” ראו בהגשמת רעיונות הציונות, במיוחד בהתיישבות על אדמת ארץ ישראל, “אתחלתא דגאולה” – צעד לקראת גאולת עם ישראל המקרב את ימי המשיח.
בארכיון המדינה יש תיעוד רב מאוד על הגשמתם של מיזמים שונים של “המזרחי” ושל תנועת “הפועל המזרחי” – תנועה שנולדה ב-1922 מתוך “המזרחי” אך הדגישה את ההיבטים הסוציאליים וקשרה ברית פוליטית עם תנועת העבודה הציונית. כמו כן הופקדו בארכיון המדינה הארכיון האישי של הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג (1959-1888) שנחשב לאחד ממורי הדרך של הציונות הדתית והארכיון האישי של דוד צבי פנקס שהיה ממנהיגי “המזרחי” (1952-1895). פרסום זה מתבסס על התיעוד הנמצא בארכיון המדינה ולכן מתמקד בהיבטים בהם יש לארכיון המדינה תיעוד משמעותי עשיר ומגוון: הגשמת מפעל ההתיישבות של “הפועל המזרחי” והפעילות המשקית שלו ופעילות תנועת “המזרחי” על פי הארכיונים האישיים שהוזכרו כאן. אנו ממליצים למי שמבקש להרחיב את היריעה לאתר תיעוד בארכיון המדינה ובארכיונים אחרים. הפרסום מביא בעיקר תיעוד מתקופת המנדט הבריטי ומשלוש השנים הראשונות לאחר קום המדינה, עד קיץ 1951 – מועד הבחירות לכנסת השנייה. חלק מהתיקים נחשפו במיוחד עבור פרסום זה.