ה.1 | מבוא
ערכה: מיכל זפט- ארכיון המדינה
משפט אייכמן נחשב לאירוע היסטורי ולציון דרך חשוב בתולדות מדינת ישראל. במאי 1960 הצליחו שליחי המדינה ללכוד בארגנטינה את אדולף אייכמן, האיש שמילא תפקיד מרכזי בגרמניה הנאצית במבצע השמדתם של שישה מיליון מיהודי אירופה, והעבירוהו לישראל כדי להעמידו בה לדין. ב-23 במאי 1960 הודיע ראש הממשלה בכנסת על לכידתו של אייכמן ומיד לאחר מכן החלה המערכת המשטרתית בחקירתו. הראיות שנאספו הוגשו למערכת המשפטית לשם עריכת כתב האישום נגדו. בה בשעה נערכה המערכת הדיפלומטית של ישראל להתמודדות עם התגובות בעולם לחטיפתו של אייכמן ולשאלות המדיניות הכרוכות בה.
מפאת חשיבותו של המשפט החליטה הממשלה להעמיד בראש התביעה את היועץ המשפטי לממשלה גדעון האוזנר. משפטו של אייכמן נפתח ב-11 באפריל 1961 בפני הרכב מיוחד של בית המשפט המחוזי בירושלים בראשותו של שופט בית המשפט העליון משה לנדוי. כעבור שבעה חודשים, ב-15 בדצמבר של אותה שנה, גזר עליו בית המשפט עונש מוות. סנגורו הגרמני של אייכמן ד”ר רוברט סרווציוס הגיש ערעור על גזר הדין. הדיון בערעור החל ב-22 במרס 1962 וב-29 במאי 1962 דחו אותו חמישה שופטי בית המשפט העליון. בקשת החנינה שהוגשה לנשיא המדינה יצחק בן-צבי נדחתה גם היא, ובלילה שבין ה-31 במאי ל-1 ביוני 1962 הוצא אדולף אייכמן להורג.
סדרת אירועים זו נתפסה בספרות המחקר כקו פרשת המים בהתייחסותה של החברה הישראלית אל השואה. חודשים רבים מיקד משפטו של אייכמן את תשומת לבה של החברה הישראלית, היה לנושא העיקרי בכל העיתונים וזכה לסיקור מקיף בשידורי הרדיו הישראליים. יחיעם ויץ מצטט במאמר שכתב את ישראל גוטמן, שהעיד במשפט וכתב לאחר מכן שמשפט אייכמן הביא לשינוי ביחסו הצר והחד-ממדי של הציבור הישראלי לשואה ולקרבנותיה. בפעם הראשונה ‘הוא נחשף למלוא הסבל של הקורבנות, למצוקתם, לתחושת חוסר האונים שלהם ולמאמציהם לשרוד ולשמור על צלם אנוש’. בעקבות המשפט חל שינוי ביחסה של החברה בישראל אל השואה ואל קרבנותיה. אם בשנות החמישים ראו את הנספים במידה רבה כמי שהלכו ‘כצאן לטבח’ והשואה הייתה מוקד לחילוקי דעות ולפולמוסים, כשמשפט קסטנר היה שיאה של מגמה זו, הרי שמשפט אייכמן סיפק מעין חוויה מטהרת שבעקבותיה נעשתה שואת יהודי אירופה לעניין מאחד בחברה הישראלית.