ג.1 | ממשבר להתקדמות בצל חילוקי דעות פנימיים בשני הצדדים
ב-10 בינואר 1994 התחדשו השיחות בטאבה. שני הצדדים מסרו נוסחים חדשים של הטיוטה האחרונה להסכם ביניהם על מימוש “הסכם אוסלו” מיום 27 בדצמבר 1993 ושל הנספח הביטחוני (לטיוטה הישראלית ראו תיק א 5161/10 עמ’ 51) . עקבות המשבר עם ערפאת בסוף דצמבר עדיין ניכרו בקרב המשתתפים. ב-12 בינואר כתב עודד ערן על פגישה מעודדת עם היועץ הכלכלי של ערפאת, מאהר קורד (ראו: תעודה 24, עודד ערן אל מנכ”ל משרד החוץ 12.1.1994). אולם דיווח שקיבל איתן בנצור ממשרד החוץ מפעיל השלום סטנלי שיינבאום, שביקר אצל מנהיג אש”ף בתוניס ב-12 בינואר, הציג תמונה קודרת. שיינבוים ביקש לשכנע את ערפאת שהצהרותיו על נושאים שאמורים להידחות לשלב המשא ומתן על הסכם הקבע, ודרישותיו לסממני ריבונות פוגעות במשא ומתן. לדברי שיינבוים, אפילו תומכי ערפאת חוששים שהפלסטינים יישארו בסוף ללא כלום. שיינבוים מסר שתגובותיו של ערפאת לא מעידות על שינוי בגישתו. הוא הסביר שמטרתו היא להגן על כבוד העם הפלסטיני. ערפאת שלל את הטענה שבקשתו להרחבת אזור יריחו תביא להכללת שש התנחלויות בשטח הפלסטיני, וטען שגם אם הדבר נכון, אין לו התנגדות לכך שצה”ל יאבטח את היישובים. שיינבאום הרגיש שהוא לא הצליח לשכנעו שרבין רציני בכוונתו להגיע לשלום. לנוכח הטענות על חוסר יכולתו של ערפאת לנהל את התנועה באופן דמוקרטי, קבע שינבאום שהמסלול לחיזוק מנהיגותו הוא עריכת בחירות בשטחים (ראו: תעודה 25 איתן בנצור אל איתן הבר’ דוח על שיחת סטנלי שיינבאום עם ערפאת, 12.1.1994). גם החוקרת ג’ודית קיפר מוושינגטון שביקרה בארץ סיפרה לבנצורממשרד החוץ על ניכור גדל והולך בין אש”ף-תוניס להנהגה בשטחים, על תלונות בקשר להתנהלות של ערפאת ועל התביעות לדמוקרטיזציה בקרב הפלסטינים (תעודה 28. איתן בנצור אל שגרירות ישראל בוושינגטון 23.1.1994).
בסקירתו הזהיר שיינבוים מפני נטיית האמריקנים לשוב ולקדם את הערוץ הסורי על חשבון הסדר עם הפלסטינים. ואמנם במסגרת מאמצים אלו התקיימה פגישת פסגה בין הנשיאים קלינטון ואסד בג’נבה ב-16 בינואר. דניס רוס וצוותו סיפרו לרבין שבבית הלבן מרוצים מתוצאות הפגישה. לדבריו, אסד הביע נכונות למסד נורמליזציה עם ישראל ולנהל משא ומתן על הסכם שלום עמה. הוא אמר שאינו מתכוון להתערב בנעשה במסלול הפלסטיני. היה ברור שהמחיר להסכם כזה תהיה נסיגה מלאה מן הגולן, וחלקים נרחבים בציבור בישראל נרעשו מהסימנים שהעידו שרבין מוכן לערוך משאל עם בנושא. אולם התברר שלרבין אין אפילו רוב בכנסת להעברת חוק על משאל עם, והאמריקנים והסורים ראו בהצעתו של רבין תרגיל התחמקות. ב-21 בינואר נהרג בנו הבכור של אסד בתאונת דרכים, והמגעים של האמריקנים עם סוריה נעצרו זמנית.
שיחות טאבה חודשו, אם כן, ב-10 בינואר וגם הנתק בין פרס לערפאת לא נמשך זמן רב. ב-22 בינואר הם נפגשו באוסלו בהלוויית שר החוץ הנורבגי הולסט, שלא התאושש מהאירוע המוחי שעבר בדצמבר 1993. לקראת יציאתו של פרס לאוסלו שוחח עמו רבין בטלפון. הוא הציג את חששו שישראל עושה ויתורים רבים וכי חל כרסום בעמדתה מבלי שהצד השני מתחייב מצדו על הנקודות העיקריות בהסכם: “אנחנו כל פעם נותנים מבלי שיש איזה ביטוי בהסכמה שלהם למשהו שהעלינו….. צריך לדעת אם זה דיל או לא דיל”, אמר ראש הממשלה לשר החוץ. פרס הבטיח להבהיר את הדברים בשיחתו עם ערפאת (ראו: תעודה 26. רישום שיחת טלפון בין רבין לפרס, 21.1.1994). בשיחה בין פרס לערפאת באוסלו הוחלט לקיים סבב שיחות נוסף ביניהם כדי לפתור את בעיית המעברים. הם קבעו שהשיחות ייערכו בדאבוס שבשוויץ במהלך כנס הפורום הכלכלי העולמי.על סמך הסיכומים בין השניים באוסלו הכינו יואל זינגר ואבו עלא טיוטה חדשה להסכם שמשאירה את נקודות המחלוקת פתוחות. נקבע בה שישראל תהיה אחראית לביטחון בגבולות עם מצרים וירדן. ללא הפחתת האחריות הכוללת של ישראל למעברי רפיח ואלנבי הפלסטינים יהיו אחראים לספק שירותים באגפים הפלסטיניים של מסופי המעבר. סוכמו גם סידורים למניעת כניסת פלסטינים ללא אישור, גישה פלסטינית למקומות קדושים באזור יריחו, ביטחון גוש קטיף, הפעלה מוקדמת של סמכויות הפלסטינים (early empowerment) בתחומים אזרחיים ועוד. הטיוטה הייתה כפופה לאישור ראש הממשלה רבין (תעודה 27 א. טיוטה להסכם קהיר 22.1.1994). עם שובו מאוסלו אמר פרס בראיון ב”קול ישראל” ב-24 בינואר, שערפאת “היה הפעם ממוקד וענייני” (תעודה 29. מחלקת מידע במשרד החוץ אל נציגויות ישראל בחו”ל 24.2.1994 ).
אולם טיוטת ההסכם שבה וחשפה את חילוקי הדעות בצד הישראלי. גורמים במערכת הביטחון דרשו גישה זהירה יותר, ואפילו היועץ המדיני של רבין ז’אק נריה העלה בפני ראש הממשלה בכתב השגות על הניסוח שהושג באוסלו והציף נקודות הדורשות לדעתו בירור. הוא טען שבמקביל לכמה ויתורים פלסטינים ויתרה ישראל בכמה נקודות בצורה לא זהירה. ( תעודה 27 הערות ז’ק נריה על טיוטת הסכם פרס ערפאת 22.1.1994)