האהרון מסקין – איש תיאטרון בכל רמ"ח אבריו

ב-22 מרס 1898 נולד בעיירה שומיאץ ברוסיה אהרון מסקין, לימים מגדולי שחקני התיאטרון העברי בכלל, ותיאטרון "הבימה" בפרט.

אהרון מסקין עם השחקנית דליה פרידלנד בהצגת תיאטרון

אהרון מסקין עשה בצעירותו דרך ארוכה מפועל מתכת, מהפכן וקצין ב"צבא האדום", עד שהצטרף ב-1922 לתיאטרון העברי "הבימה" במוסקבה. ב-1928 עבר התיאטרון לארץ-ישראל ומסקין עמו. מסקין גילם שלל תפקידים מרכזיים בטובי המחזות הקלסיים כגון "אותלו" ו"הסוחר מוונציה" מאת שייקספיר, "מותו של סוכן" מאת ארתור מילר, "המרד על הקיין" מאת הרמן ווק, ועוד ועוד. כמו כן שיחק במחזות ישראלים מקוריים. ב-1960 הוענק לו פרס ישראל לתיאטרון.

אולם מסקין לא הסתפק בתפקידיו על קרשי הבמה ופעל בכל דרך כדי לקדם את התיאטרון העברי ואת השחקן הישראלי. בשנות ה-50 הוא שימש כאחד מחברי הנהלת "הבימה". ב-1958, לכבוד שנת העשור למדינה, הכינה "הבימה" שלוש הצגות ישראליות מקוריות. מסקין שלח בשם ההנהלה מכתבים אל ראשי הערים ירושלים וחיפה, גרשון אגרון ואבא חושי. הוא הציע לאגרון שהצגת הבכורה של המחזה "שש כנפייים לאחד" מאת אהרון מגד, שעוסק בחיי עולים בירושלים תיערך בעיר, והצעה דומה הגיש לחושי לגבי המחזה "רחוב המדרגות"  מאת יהודית הנדל,  ש"דן בחיי התושבים בחיפה ומשקף את חייה" (שתי התעודות מתיק: ג-736/22).

אולם מסקין פעל גם מעבר לאינטרסים של "הבימה" ולטובת כלל אמנות התיאטרון בישראל. בשנות ה-60 הוא התמנה ליו"ר המרכז הישראלי של המכון הבינלאומי לתיאטראות שליד אונסקו ( International Theatres Institute – ITI). ב-1962 שלח מכתב אל שר החינוך אבא אבן, ובו כתב על החלטת הארגון העולמי להכריז על ה-27 במרס כ"יום התיאטרון הבינלאומי" – "אותו ענף עתיק יומין בעולם, שתפארתו על היותו מעל כל הכלים התרבותיים וגשר בין העמים", כפי שכתב לאבן. מסקין ביקש ששר החינוך יפרוס את חסותו על האירוע (מתיק: ג-736/22) .

אהרון מסקין שיחק בתיאטרון עד מותו ב-11 בנובמבר 1974. בנו אמנון מסקין היה אף הוא שחקן ובמאי תיאטרון


אהרון מסקין צופה בהצגת תיאטרון בירושלים בפסטיבל נוער שוחר אמנות, 1952. צלם: יהודה איזנשטרק, ארכיון המדינה