.1 | מבוא - מה ליצחק נבון ולנאות קדומים?
כל חובב טבע שאוהב לטייל בחיק הטבע מכיר בוודאי את שמורת הטבע נאות קדומים על כביש 443 במרחק לא גדול מן העיר מודיעין. זוהי פנינת טבע קסומה שמשחזרת את הטבע הארץ-ישראלי ואת דפוסי החקלאות הקדומים בה מימי התנ"ך, וכולה אהבה וכבוד לטבע – לצמחים, לבעלי החיים וליסודות הטבע כולם. יצחק נבון היה מעורב בהקמת השמורה מראשיתה, שימש כיו"ר חבר הנאמנים של המקום ופעל רבות למענו. לא בכדי נמצאים בה משרדי "העמותה להנצחת הנשיא החמישי יצחק נבון" ונשאלת השאלה: מה לעירוני כמו יצחק נבון ולפארק שכולו מבטא את היפוכה של העיר?
יצחק נבון נולד ובגר בירושלים. הוא הכיר ואהב את בתי האבן, את החומות את הסמטאות המרוצפות ואת שאר רכיביה העירוניים של ירושלים. אולם הוא הכיר מעט מאוד את הטבע העשיר שמקיף אותה ואת הטבע בכלל. כל זה עמד להשתנות על פי עדותו ב-1941. בשנה זו יצא לקורס מ"כים של ההגנה בקריית ענבים. לפי עדותו בריאיון שנערך עמו הייתה זו הפעם הראשונה שנקלע לטבע של ממש. "בקורס זה למדתי לראשונה מה זה לילה ומה פירוש קוצים ודרדרים", אמר. הוא למד איך להשתמש בטבע לצרכי הסוואה והגנה עצמית. "בשביל עירוני כמוני זאת הייתה מציאה משמים", הוסיף (על פי ריאיון שערכה אתי יודן עם יצחק נבון ב-8 באפריל 1997.תודה לעמותה להנצחת יצחק נבון שמסרה לנו את הריאיון).
בקורס הזה פגש נבון לראשונה את נגה הראובני, בוטניקאי שהקדיש את חייו למלא את שאיפתם של הוריו שלא צלחה – להקים גן בוטני עברי הוא "נאות קדומים". כל מפעל מסוג זה צריך "משוגע לדבר", ובמקרה של נאות קדומים "המשוגע" היה נגה הראובני. ב-1960 הוא החל להקים את השמורה שנועדה לקחת את מבקריה למסע קדום אל ארץ התנ"ך. לשמר את צמחי ארץ-ישראל העתיקה ובעלי חיים שמוזכרים בתנ"ך, וכמו כן לשחזר את החקלאות העתיקה של הארץ ומתקניה. בשטח שומם ליד יער בן-שמן נשתלו עצים וצמחים רבים, נסללו שבילי טיול, הוקמו תחנות הסברה והוכשרו מדריכים. הראובני הדביק בהתלהבותו קבוצה של אנשים ובהם יצחק נבון שלדבריו "התאהב ברעיון" להחיות את מה שמוזכר בתנ"ך ולהפוך אותו לחזות ממשית. "מי שמגיע לנאות קדומים הולך אחורה בזמן ורואה פתאום: אנחנו לא חדשים בארץ הזאת, ולא חדשים בעולם. חי כאן פעם עם חקלאי, ואי אפשר להבין דבר מעברנו ההיסטורי, מהתקופה שהיינו בארץ הזאת או מהתקופה שיצאנו ממצרים, מבלי להבין את הטבע ואת חוקיו", אמר נבון.
נבון העיד שאין עוד מפעל בארץ שהיה קשור אליו רגשית ושכלית כמו נאות קדומים. בתפקידיו הציבוריים סייע נבון ככל שיכול היה לשמורת הטבע הייחודית הזו. מ-1965 ועד היבחרו לנשיא המדינה ב-1978 הוא שימש כסגן ואח"כ יושב ראש חבר הנאמנים של נאות קדומים. לאחר פרישתו מהחיים הפוליטיים הוסיף ושימש כיו"ר העמותה עד מותו. בשבתו בבית הנשיא בשנים 1983-1978 המשיך נבון לקבל דיווחים שוטפים מהראובני על מצב השמורה. הוא קיים ישיבות בבית הנשיא על ענייני נאות קדומים והפעיל את השפעתו על מי שיכולים היו לקדם את טובתה (ראו תיק נשיאות נאות קדומים, נ-290/6) אולם לפי עדותו של נבון, הוא שאב סיפוק מיוחד בתקופת היותו שר החינוך כשנפלה לידו ההזדמנות לפעול למען השמורה, שהלכה והגדילה את פעולותיה החינוכיות, ולהגדיל מאוד את תקציבה. "בעייני נאות קדומים היא מכשיר חינוכי ממדרגה ראשונה", אמר והוסיף: מפעל שמחבר את המבקרים בו למקורותיו הקדומים של העם היהודי ומבטא את הקשר הרציף של העם למולדתו. בפרסום זה נציג מעט מפעילותו של שר החינוך נבון למען נאות קדומים.